Οι 6 καλύτερες τεχνικές αυτοελέγχου

Ποιες είναι οι καλύτερες τεχνικές αυτοελέγχου; Ίσως προσπαθείτε να σταματήσετε το κάπνισμα ή πρέπει να αντιμετωπίσετε κάποια διατροφική διαταραχή, ή έχετε τάση για ψυχαναγκαστικές αγορές.
Το να μπορείτε να ελέγχετε τα συναισθήματά σας είναι ουσιαστικό όταν αντιμετωπίζετε τέτοιου είδους καταστάσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες.

Γνωρίστε τον εαυτό σας: η βάση του αυτοελέγχου

Ο έλεγχος των συναισθημάτων, των πειρασμών και των βασικών ενστίκτων είναι εξαιρετικά σημαντικός για μια ολοκληρωμένη και υγιεινή ζωή.
Ο αυτοέλεγχος είναι μια ικανότητα που αποκτάται. Πρέπει να εξασκείστε στον αυτοέλεγχο καθημερινά, προκειμένου να αποφύγετε τα αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός, η λαιμαργία και ο φθόνος.
Η αυτοπειθαρχία μπορεί να βοηθήσει σε κάθε τομέα της ζωής. Είναι χρήσιμη σε πολλά πράγματα, από το να πείτε όχι στα ναρκωτικά μέχρι το να αποφύγετε τα χρέη.
Για να αποκτήσετε αυτόν τον αυτοέλεγχο, το πρώτο και σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να γνωρίσετε τον εαυτό σας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γνωρίζετε τις δυνατότητες και τις αδυναμίες σας. Πάνω από όλα, θα πρέπει να δουλέψετε πάνω στις αδυναμίες σας.
Το να ακολουθήσετε μια δίαιτα, το να σταματήσετε το κάπνισμα ή το να μη θυμώνετε όταν κολλάτε στην κίνηση είναι όλοι στόχοι που ωφελούν την ψυχική και τη σωματική υγεία σας. Όμως, για να τους επιτύχετε είναι ουσιαστικό να προσπαθήσετε να γνωρίσετε τον εαυτό σας.
Επειδή ο παραλογισμός συνήθως θεωρείται ως το αντίθετο του αυτοελέγχου, πρέπει να προσπαθούμε να είμαστε συνειδητοί κάθε στιγμή, ειδικά όμως όταν πρέπει να πάρουμε κάποια απόφαση ή να συμπεριφερθούμε με ορισμένο τρόπο.
Η κατανάλωση σοκολάτας, το κάπνισμα ή η αγορά καινούργιων παπουτσιών μας δίνει μια βραχύβια ικανοποίηση, όμως δεν μας κάνει καλό στο μέλλον. Το χειρότερο είναι ότι έπειτα μετανιώνουμε, απογοητευόμαστε και σε πολλές περιπτώσεις καταθλιβόμαστε.
Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να ακούτε και να αναζητάτε τα σημάδια που δίνει το σώμα σας σε διάφορες καταστάσεις. Έπειτα αφιερώστε μια στιγμή για να αναλύσετε πραγματικά την κατάσταση.
Αν δείτε μια ωραία τσάντα στη βιτρίνα ενός καταστήματος… μην μπείτε αμέσως στο κατάστημα για να την αγοράσετε. Σκεφτείτε αν διαθέτετε την οικονομική ευχέρεια και το χρέος που ήδη έχετε.
Αν είστε έτοιμοι να ανάψετε ένα τσιγάρο, θυμηθείτε τις αρνητικές επιδράσεις που έχει το κάπνισμα στην υγεία σας. Παρομοίως, αν ετοιμάζεστε να σερβίρετε στον εαυτό σας ένα δεύτερο επιδόρπιο ή αν θέλετε να πιείτε ακόμα ένα ποτό, προσπαθήστε να κάνετε ένα βήμα πίσω και να το ξανασκεφτείτε.

Τεχνικές αυτοελέγχου

Τεχνικές αυτοελέγχου για το shopping
Φυσικά, ο αυτοέλεγχος δεν είναι κάτι εύκολο. Πρόκειται για κάτι εύθραυστο που δεν διαρκεί πολύ. Μέσα σε δευτερόλεπτα μπορεί να εξαφανιστεί και να αρχίσουμε να ενεργούμε παράλογα.
Όμως, όπως μπορούμε να αναπτύξουμε τους μύες μας, μπορούμε να αναπτύξουμε και τον αυτοέλεγχό μας.
Πώς;
Μέσα από εξάσκηση, συνέπεια και συμβιβασμό.
Είναι σημαντικό να βρισκόμαστε πάντα σε εγρήγορση και να θυμόμαστε σε ποιες καταστάσεις είναι απαραίτητος ο αυτοέλεγχος. Οι καλύτερες τεχνικές αυτοελέγχου όσον αφορά στα συναισθήματα είναι οι εξής:

1. Να δίνετε προσοχή στη συμπεριφορά σας

Αν δεν έχετε συνείδηση των συνηθειών και των ρουτινών σας, είναι πολύ δύσκολο να ελέγχετε τις αποφάσεις και τις στάσεις σας.
  • Αν θέλετε να χάσετε βάρος, θα πρέπει να σχεδιάζετε τα γεύματά σας σε καθημερινή βάση.
  • Αν θέλετε να μην είναι ο τραπεζικός σας λογαριασμός στο «μείον», πρέπει να κατανοήσετε τις καταναλωτικές σας συνήθειες.

2. Να μη σκέφτεστε πράγματα που σας ανησυχούν

Τεχνικές αυτοελέγχου για τις έγνοιες
Αν και πρέπει να είστε λογικοί στις πράξεις σας, δεν είναι καλό να αποκτάτε εμμονές.
Ο νους είναι συνήθως «κυκλοθυμικός». Όσο περισσότερο προσπαθείτε να αποφύγετε μια συγκεκριμένη σκέψη, τόσο αυτή εμφανίζεται στη φαντασία σας.
Σε αυτήν την περίπτωση, να εφαρμόζετε τις τεχνικές αυτοελέγχου μόνο όταν αυτό είναι απαραίτητο. Να αφιερώνετε την υπόλοιπη μέρα σας σε άλλες δραστηριότητες.

3. Να έχετε υγιεινές συνήθειες

Όλες οι αλλαγές στις στάσεις και στις συνήθειές μας απαιτούν αυτοέλεγχο και συμβιβασμό. Αυτό ισχύει αν θέλουμε είτε να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο, είτε να αλλάξουμε τη διατροφή μας, είτε να κόψουμε το κάπνισμα, είτε να σταματήσουμε να ξοδεύουμε χρήματα άσκοπα.
Λένε ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται 21 μέρες για να καθιερώσει μια νέα συνήθεια. Πρέπει να δείξετε υπομονή για αυτό το χρονικό διάστημα προκειμένου να επιτύχετε τους στόχους σας.
Μετά την τρίτη εβδομάδα, αυτές οι υγιεινές συνήθειες δεν θα μοιάζουν πλέον μηχανικές ή επιβαλλόμενες. Αντί αυτού, θα γίνουν αυτόματες. Το θέμα είναι να καταφέρετε να τις τηρήσετε για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

4. Να χαλαρώνετε

Τεχνικές αυτοελέγχου και χαλάρωση
Οι βαθιές αναπνοές μετρώντας μέχρι το δέκα (ή όσο μπορείτε) και κλείνοντας τα μάτια σας μπορεί να αποτελούν μια εξαιρετική τεχνική αυτοελέγχου για να ηρεμήσετε και να αυξήσετε τον αυτοέλεγχό σας.
Όταν αισθάνεστε ανήσυχοι, είστε θυμωμένοι ή φοβάστε ότι πρόκειται να κάνετε κάποιο λάθος, προσπαθήστε να χαλαρώσετε. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε και άλλες μεθόδους, όπως το να διαλογιστείτε ή να πιείτε ένα έγχυμα χαμομηλιού, για παράδειγμα.
Το σημαντικό είναι να μη λάβετε βεβιασμένες ή παράλογες αποφάσεις.

5. Να δίνετε προσοχή στο περιβάλλον σας

Αν οι φίλοι σας πάνε στο μπαρ κάθε βράδυ μετά τη δουλειά και εσείς προσπαθείτε να σταματήσετε να πίνετε, ίσως θα μπορούσατε να αποστασιοποιηθείτε από αυτούς για λίγο ή να προσπαθήσετε να προτείνετε κάποια άλλη δραστηριότητα.
Παρομοίως, αν γνωρίζετε ότι έχετε τάση για ψυχαναγκαστικές αγορές, μην πηγαίνετε στο πολυκατάστημα όταν αισθάνεστε λυπημένοι ή πλήττετε.
Αν θέλετε να χάσετε βάρος, πηγαίνετε για ψώνια αφού φάτε. Παρομοίως, αν θέλετε να συγκεντρωθείτε περισσότερο στην εργασία σας, κρατήστε μακριά το τηλέφωνό σας κ.λπ.
Το περιβάλλον σας μπορεί να σας κάνει να ενεργήσετε με ορισμένο τρόπο. Αλλάξτε τις περιστάσεις που δεν σας επιτρέπουν να ασκείτε τον αυτοέλεγχό σας όπως είναι απαραίτητο.

6. Να απελευθερώνετε την ένταση

Τεχνικές αυτοελέγχου και διαλογισμός
Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορούν να σας βοηθήσουν να διοχετεύσετε τα συναισθήματα που σας επηρεάζουν.
Η άσκηση, τα αθλήματα, το περπάτημα ή ένα αφρόλουτρο αποτελούν εξαιρετικούς τρόπους να απελευθερώσετε την ένταση και να αποφύγετε την αρνητική συμπεριφορά.

Σχόλια