Η λέξη "τσάκρα" χρησιμοποιείται στην Ινδουϊστική φιλοσοφία για να περιγραφούν σημαντικά σημεία στην ενεργειακή ανατομία του ανθρώπου. Σύμφωνα με τους αρχαίους μύστες, αυτά τα κέντρα βρίσκονται σε κομβικά σημεία του οργανισμού, όπου υπάρχουν κεντρικές αρτηρίες, φλέβες και ζωτικά όργανα (όπως στην καρδιά). Αλληλεπιδρούν συνεχώς, εκπέμποντας και απορροφώντας ενέργεια, δημιουργώντας έτσι ένα δονητικό δίκτυο που επεκτείνεται προς και από το σώμα. Σύμφωνα με τα αρχαία κείμενα, υπάρχουν χιλιάδες τέτοια σημεία πάνω στο ενεργειακό σώμα του ανθρώπου, ωστόσο τα βασικότερα τσάκρα είναι 7
, και βρίσκονται όλα κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης: το πρώτο αντιστοιχεί στο σημείο του κόκκυγα, το δεύτερο στο ηβικό οστό, το τρίτο περίπου στο ύψος του στομαχιού, το τέταρτο στο σημείο της καρδιάς, το πέμπτο στον λαιμό. Τα δύο τελευταία τσάκρα, που θεωρούνται και υψηλότερης δόνησης βρίσκονται στο κέντρο του μετώπου και στην κορυφή του κεφαλιού αντίστοιχα. Το καθένα από αυτά τα 7 ενεργειακά κέντρα, όταν είναι υγιές, πάλλεται σε ένα συγκεκριμένο δονητικό φάσμα, αντικατοπτρίζοντας τις εν δυνάμει ποιότητες που αντιπροσωπεύει.
Σε αυτό το άρθρο θα ξεκινήσουμε από τη βάση και το τσάκρα Μουλαντάρα (Muladhara= η βάση, η ρίζα).Είναι το πρώτο από τα ενεργειακά κέντρα, και αυτό που ανοίγει προς τη Γη, θυμίζοντας στον άνθρωπο την ύπαρξη του γήινου πεδίου. Αν και παρουσιάζεται με το κόκκινο χρώμα της δράσης, ωστόσο η ποιότητα που αντιπροσωπεύει είναι η γη, και όλα όσα σχετίζονται με αυτή: επιβίωση, στήριξη, σταθερότητα, τετράγωνη λογική (εξ ου και το σχήμα του τετραγώνου που το συνοδεύει), γείωση, ύπαρξη στο τώρα. Σε αυτό το τσάκρα βρίσκονται οι σπόροι του συλλογικού ασυνείδητου και των αρχέγονων ενστίκτων, όλα όσα η ανθρωπότητα έχει ζήσει και μοιραστεί ανα τους αιώνες. Όταν είναι λειτουργικό, ο άνθρωπος έχει τη διάθεση και τη θέληση να παλέψει για τη ζωή του –χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει ότι είναι επιθετικός σαν χαρακτήρας- και έχει επαρκή αίσθηση του σώματος αλλά και του γήινου πεδίου, δεν πετάει δηλαδή στα σύννεφα.
Αν και συνηθίζεται να τοποθετούνται κόκκινοι κρύσταλλοι σε αυτό το κέντρο, ωστόσο οι μαύροι είναι προτιμότεροι εδώ (αν και ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, και με τις δικές του ενεργειακές και ψυχολογικές ανάγκες και δυνάμεις). Τα μαύρα ορυκτά προσφέρουν μία αξιολόγηση του εαυτού,
κατευθύνουν τη συνείδηση σε ό,τι χρειάζεται να θεραπευτεί ή να εξισορροπηθεί, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνουν την γείωση. Είναι καλό να χρησιμοποιούνται για όσους αδυνατούν να αντιληφθούν τον εαυτό τους ή που τους ενδιαφέρει μόνο να ζουν «πνευματικά» και λησμονούν ή υποφέρουν μέσα στο γήινο πεδίο. Τα κόκκινα ορυκτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν το άτομο έχει δουλέψει με τον εαυτό του και πλέον, έχοντας μία σταθερή εσωτερική βάση, θέλει να προχωρήσει μπροστά.
Κρύσταλλοι που μπορούν να τοποθετηθούν στο πρώτο τσάκρα:
*Καπνίας Χαλαζίας: Αγχολυτικός, βοηθά να στηριχθούμε στα πόδια μας και να αντιμετωπίσουμε το κάθε τι με δύναμη και υπομονή. Χρήσιμος για όσους δυσκολεύονται να αποδεχτούν τις προκλήσεις της καθημερινότητας και τα παρατούν εύκολα.
*Μάτι Γερακιού: Ιδανικός να εστιαστούμε στο τώρα και να έχουμε πιο σταθερή σκέψη και συναίσθημα. Χρήσιμος στη θεραπεία για γείωση, αλλά κυριώτερα για να ηρεμήσει ένα έντονο συναίσθημα φόβου επιβίωσης («δεν είμαι επαρκής») ή/ και εγκατάλειψης («θα χάσω τους πάντες/ τα πάντα»).
*Μαύρος Τουρμαλίνης: Σταθεροποιητικός, εξαγνιστικός. Καθαρίζει πρότυπα φόβων από προγονικές γενιές αλλά και από παρελθοντικές εμπειρίες. Εξαιρετικός για να ενεργοποιηθεί ένα κλειστό πρώτο κέντρο (ακόμα καλύτερα αν είναι Μαύρος-Πράσινος Τουρμαλίνης).
*Όνυχας: Εστιάζει στο τώρα, βοηθά να δούμε τη μαγεία του γήινου πεδίου. Κατάλληλος για διαλογισμούς στη φύση, για όσους δεν μπορούν εύκολα να ακολουθήσουν τις επιλογές τους.
*Οψιδιανός: Αντανακλαστικός, δείχνει ξεκάθαρα το όσα χρειάζεται να δουλευτούν. Στο πρώτο κέντρο ωθεί προς την κάθαρση των φόβων με εντιμότητα και ευθύνη. Κατάλληλος για όσους είναι έτοιμοι να εργαστούν με τους κόμπους τους πρώτου κέντρου, αλλά και τις δυνατότητες του!
*Αιματίτης: Αν και εξωτερικά αντανακλά το μαύρο χρώμα, εσωτερικά είναι κόκκινος (ορυκτό του σιδήρου). Κατάλληλος για να δώσει σταθερή «δράση», αντοχή, ανθεκτικότητα και εστίαση. Μας βοηθά όχι μόνο να αποδεχτούμε το γήινο πεδίο και τους νόμους του, αλλά και να βρούμε τη διάθεση να το ανακαλύψουμε.
*Ίασπις (κόκκινος): Ενεργοποιητικός, τονώνει ψυχολογικά και νοητικά. Είναι καλό να χρησιμοποιείται εφόσον έχει το άτομο αποδεχτεί την αναγκαιότητα της γείωσης και έχει έρθει αντιμέτωπο με φόβους επιβίωσης.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου