Υλικά
• 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 200 ml ηλιέλαιο
• xυμό από 1 μικρό πορτοκάλι
• 50 γραμ. φρέσκο γάλα
• 2 φεκελάκια μαγιά
• 1 κουτ. γλυκού αλάτι
• 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
• 1 πρέζα από κανέλλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, κύμινο
• 2 φλυτζ. τσαγιού χλιαρό νερό
Εκτέλεση
• 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 200 ml ηλιέλαιο
• xυμό από 1 μικρό πορτοκάλι
• 50 γραμ. φρέσκο γάλα
• 2 φεκελάκια μαγιά
• 1 κουτ. γλυκού αλάτι
• 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
• 1 πρέζα από κανέλλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, κύμινο
• 2 φλυτζ. τσαγιού χλιαρό νερό
Εκτέλεση
Σ᾿ ένα μπολ, διαλύουμε την μαγιά με 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και 7 - 8 κουταλιές από το αλεύρι περίπου, ώστε να γίνει ένας ρευστός χυλός. | |
Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, 10' - 15' περίπου, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να διπλασιαστεί σε όγκο. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το ηλιέλαιο, το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού, το αλάτι, τα μπαχαρικά, τη μαγιά (ενεργοποιημένη), 2 - 3 κουταλιές από το αλεύρι και τα χτυπάμε για 2' - 3', μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. | |
Έπειτα σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια, ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο νερό (όσο πάρει), μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική, που να μην κολλάει στα χέρια. Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 15', μέχρι που να την πιέζουμε με το δάχτυλό μας και να επενέρχεται αμέσως. | |
Έπειτα βουτυρώνουμε ελαφρά τη λεκάνη, βάζουμε μέσα τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί, για 1 - 1½ ώρα και να διπλασιαστεί σε όγκο. Έπειτα τη μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας, τη χωρίζουμε στα δύο και φτιάχνουμε δύο Λαμπρόψωμα, σε όποιο σχέδιο θέλουμε. Για να φτιάξουμε την κλασική κουλούρα με το Σταυρό, παίρνουμε το ένα κομμάτι ζύμης, το χωρίζουμε στα τρία και πλάθουμε μπαστούνια (κορδόνια). Με τα δύο κομμάτια ζύμης, φτιάχνουμε οχτάρια και τα τοποθετούμε σε σχήμα σταυρού, με το τρίτο κάνουμε την περίμετρο και μετά πιέζουμε με το δάχτυλο μέχρι κάτω, στο σημείο που θα μπει το αυγό. | |
Βάζουμε το αυγό στο κέντρο του σταυρού, το πιέζουμε να φτάσει μέχρι κάτω. Εναλλακτικά μπορούμε να φτιάξουμε τρεις μικρές κουλούρες, που να ενώνονται μεταξύ τους, στο σημείο που θα βάλουμε το αυγό. Σκεπάζουμε τις κουλούρες, με μια καθαρή πετσέτα και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν, για ½ ώρα περίπου, για να διπλασιαστούν σε όγκο. | |
Όταν φουσκώσουν, τις αλείφουμε προσεκτικά, μ᾿ ένα πινέλο με γάλα ή κρόκο αυγού, αραιωμένο με λίγο νερό. | |
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 165°C, για 30'- 35' μέχρι να ψηθούν καλά, (ή στους 200°C, στην προτελευταία σχάρα, στις αντιστάσεις). -- Φροντίζουμε το αυγό να πάει μέχρι κάτω, γιατί αλλιώς με το φούσκωμα θα βγει τελείως έξω. Αν με το φούσκωμα το αυγό γείρει ή στραβώσει, το φτιάχνουμε προσεκτικά πριν το βάλουμε για ψήσιμο, αλλά δεν το πιέζουμε μέσα. πηγη |
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου