Η Ανάσταση μέσα μας!

Η εβδομἀδα των παθών, της σταύρωσης και εν τέλει της ανάστασης πέρα από τη θρησκευτική σημασία έχει και έναν βαθύ ψυχολογικό συμβολισμό. Συμβολίζει το ταξίδι του κάθε ανθρώπου που έχει ταλαιπωρηθεί ψυχοσυναισθηματικά, που έχει παλέψει με τα πάθη του, με τους δαίμονές του, που έχει «σταυρώσει» τελικά ηθελημένα ή αθέλητα τον εαυτό του για να εξιλεωθεί, για να προσφέρει στους άλλους αυτό που περιμένουν από τον ίδιο θυσιάζοντας έτσι πολλές φορές τον εαυτό του και τους προσωπικούς του στόχους.
Ενώ οι διάφοροι εθισμοί, η κατάθλιψη, το άγχος, οι φοβίες, οι ιδεοψυχανασκασμοί, οι ενοχές, ο θυμός, οι άσχημες και τραυματικές εμπειρίες μπορούν να συμβολίσουν τα πάθη κ.τ.λ που ενδεχομένως δύναται να περάσει ο καθένας, η σταύρωση συμβολικά μπορεί να σημάνει την αποδοχή μιας κατάστασης που μας απομακρύνει από την πιθανότητα μιας χαρούμενης ζωής. Το συνειδητό τέλος της προσωπικής μας ευτυχίας. Την τιμωρία και την αυτοθυσία μας.
Έτσι, «σταύρωσή» μας μπορεί να γίνει η αποποίηση των ονείρων και των στόχων μας με αντάλλαγμα την επίφαση ενός ασφαλούς μέλλοντος, η παραμονή σε μια σχέση ή σε έναν γάμο που δε μας καλύπτει πια και που δε φαίνεται να προχωρά, η παραίτηση από την όποια επιθυμία μας με κέρδος την αποδοχή των άλλων και τη δικιά τους συναισθηματική ηρεμία.
Κάποια στιγμή όμως αναπόφευκτα  -αν είμαστε τυχεροί και το θέλουμε αρκετά- έρχεται η ανάσταση. Η αφύπνιση. Το τέλος της ταύτισης με τον πόνο, με τις δυσάρεστες εξωτερικές συνθήκες.  Η συνειδητοποίηση πως μόνο εμείς μπορούμε να αλλάξουμε τα ως τώρα δεδομένα της ζωής μας και κανείς άλλος. Η απόφαση του να διεκδικήσουμε από την αρχή το αναφαίρετο δικαίωμά μας στη χαρά, στην πληρότητα, στην ίαση.  Η απομάκρυνση από τα στερεότυπα με στόχο το χτἰσιμο μιας ζωής που εκφράζει τις βαθύτερες ανάγκες μας.
Καλή Ανάσταση σε όλους!

Σχόλια