Το Φαράγγι της Αγάλης στον Άγιο Αθανάσιο Εύβοιας

Στις παρυφές του ορεινού όγκου της Δίρφυς βρίσκεται το φαράγγι της Αγάλης.

Το όρος Δίρφυς με ψηλότερη κορυφή στα 1743μ είναι το ψηλότερο βουνό στην Εύβοια και στους πρόποδες του συναντάμε το πανέμορφο φαράγγι της Αγάλης.

Το φαράγγι

Λίγα μέτρα πιο πάνω από χωριό Άγιος Αθανάσιος του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων, βρίσκεται το σπάνιας ομορφιάς φαράγγι της Αγάλης. Έχει μήκος ένα χιλιόμετρο και οι κοίτες του είναι κατάφυτες με πλατάνια και οργιώδη βλάστηση. Οι καταπράσινες πλαγιές, τα τρεχούμενα νερά και οι απόκρημνοι βράχοι με τους ποικίλους χρωματισμούς συνθέτουν ένα υπέροχο μπουκέτο φυσικής ομορφιάς.


Στο φαράγγι κυλά γάργαρο νερό που στην διαδρομή σχηματίζει μικρούς καταρράκτες. Ο επισκέπτης θα δει ρυάκια να σκίζουν με ορμή τους απόκρημνους βράχους.

Μέσα στο φαράγγι βρίσκεται και η σπηλιά με την ονομασία Βοϊδοκλέφτρα για την οποία έχουν βρεθεί στοιχεία κατοίκησης από την νεολιθική εποχή. Μάλιστα στο χωριό Γλυφάδα (πρώην Τσέργες) έχει βρεθεί νεολιθική δεξαμενή ενώ εκεί βρίσκεται και το δρακόσπιτο της Δίρφυς.


Η διαδρομή έχει σήμανση αφού αποτελεί τμήμα ορειβατικής διαδρομής και είναι βατή, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της μπορεί να περπατηθεί ακόμα και από μικρά παιδιά.

Ορειβατική διαδρομή Άγιος Αθανάσιος - Καταφύγιο Δίρφυς

Για τους ορειβάτες και όσους εμπιστεύονται τις αντοχές τους, από το φαράγγι ξεκινάει και μία από τις διαδρομές για το καταφύγιο αλλά και την κορυφή του όρους Δίρφυς στα 1.745 μ. Η διαδρομή Α1 έχει υψομετρική διαφορά 900 μ. και διάρκεια περίπου 3.5 ωρών μέχρι το καταφύγιο.


Ξεκινώντας από το χωριό του Αγίου Αθανασίου, συνεχίζετε προς το γήπεδο και στη συνέχεια μπαίνετε στο φαράγγι της Αγάλης. Φτάνετε στην πηγή Κράτεια και ακολουθείτε τον δασικό δρόμο μέχρι που ξαναβρίσκετε το μονοπάτι που που τυλίγει την βάση του κώνου της κορυφής. Από εκεί βγαίνετε στο διάσελο Λειρί και πηγαίνοντας δεξιά καταλήγετε στο καταφύγιο της Δίρφυς.

Πως θα έρθετε

Ο Άγιος Αθανάσιος απέχει 28 χλμ. από Χαλκίδα. Από Χαλκίδα κατευθύνεστε προς Β. Εύβοια και Αρτάκη, στην Αρτάκη στρίβετε δεξιά προς Στενή και στο ύψος του χωριού Καθενοί στρίβετε αριστερά. Στο ύψος του Πάλιουρα θα συναντήσετε πινακίδα δεξιά προς Άγιο Αθανάσιο. Από το χωριό στα 1.500 μ. θα βρίσκετε στο γήπεδο όπου μπορείτε να σταθμεύσετε το όχημα σας και να ξεκινήσετε την διαδρομή.

Σχόλια