Το πράσινο τσάι είναι γνωστό για τα πολλά οφέλη που προσφέρει στην υγεία ως ισχυρό αντιοξειδωτικό. Ωστόσο, πειράματα που έγιναν σε ποντίκια με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου έδειξαν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μαζί με διατροφικό σίδηρο στην πραγματικότητα μειώνει τα οφέλη του πράσινου τσαγιού.
Ο Matam Vijay-Kumar, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, δήλωσε τα εξής: «Αν πίνετε πράσινο τσάι ύστερα από ένα γεύμα πλούσιο σε σίδηρο, η κύρια ένωση του τσαγιού θα ενωθεί με το σίδηρο. Όταν συμβεί αυτό, το πράσινο τσάι χάνει την αντιοξειδωτική του δύναμη. Για να πάρετε τα οφέλη του πράσινου τσαγιού, είναι προτιμότερο να μην το καταναλώσετε με τροφές πλούσιες σε σίδηρο». Τέτοιες τροφές περιλαμβάνουν το κόκκινο κρέας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο Καλέ και το σπανάκι. Σύμφωνα με τον Vijay-Kumar, τα ίδια αποτελέσματα ισχύουν και για τα συμπληρώματα σιδήρου.
Ο Vijay-Kumar και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3 (EGCG) που αποτελεί τη βασική ένωση στο πράσινο τσάι αναστέλλει σημαντικά τη μυελοϋπεροξειδάση, ένα προφλεγμονώδες ένζυμο που απελευθερώνεται από τα λευκά αιμοσφαίρια κατά τη διάρκεια μιας φλεγμονής. Η αδρανοποίηση της μυελοϋπεροξειδάσης από την EGCG είναι ευεργετική στον περιορισμό της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Όταν όμως η EGCG και ο σίδηρος καταναλώνονται ταυτοχρόνως, η EGCG χάνει την ικανότητά της να αναστέλλει τη μυελοϋπεροξειδάση.
Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι η EGCG μπορεί να αδρανοποιηθεί με μια πρωτεΐνη ξενιστή, η οποία είναι άφθονη στις φλεγμονώδεις καταστάσεις. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό «American Journal of Pathology».
Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή του πεπτικού συστήματος, η οποία οδηγεί σε αιματηρή διάρροια, άλγος, κόπωση, απώλεια βάρους και άλλα συμπτώματα συμπεριλαμβανομένης της ανεπάρκειας σιδήρου / αναιμίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις χορηγούνται στους ασθενείς συμπληρώματα σιδήρου. Έτσι όμως, η ταυτόχρονη κατανάλωση πράσινου τσαγιού και συμπληρωμάτων σιδήρου δεν έχει αποτελέσματα, καθώς τα 2 αυτά συστατικά ενώνονται και αλληλοεξουδετερώνονται.
«Είναι σημαντικό οι συγκεκριμένοι ασθενείς που λαμβάνουν και συμπληρώματα σιδήρου και πράσινο τσάι να γνωρίζουν ότι η μια θρεπτική ουσία επηρεάζει την άλλη», δήλωσε ο Vijay-Kumar. «Οι πληροφορίες που αποκομίσαμε από τη μελέτη είναι χρήσιμες και για τους ανθρώπους που τους αρέσει το πράσινο τσάι και το πίνουν για τα γενικότερα οφέλη του, καθώς και για όσους το χρησιμοποιούν ειδικά για τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών».
Ο Beng San Yeoh, μεταπτυχιακός φοιτητής στον τομέα Ανοσολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων και βασικός συγγραφέας της μελέτης, αναφέρει: «Το όφελος του πράσινου τσαγιού εξαρτάται από τη βιοδιαθεσιμότητα των ενεργών συστατικών του. Το θέμα δεν είναι μόνο το τι τρώμε, αλλά και πότε το τρώμε καθώς και οτιδήποτε άλλο τρώμε ταυτοχρόνως».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου