Χαλβάς Πολίτικος με πορτοκάλι

Υλικά

•    2 φλυτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
•    1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    3 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
•    3 φλυτζ. τσαγιού νερό
•    3 φλυτζ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
•    1 φλυτζ. αμύγδαλα καβουρντισμένα
•    ½ φλυτζ. τσαγιού σταφίδες (μαύρη και σουλτανίνα)
•    1 φλούδα πορτοκαλιού
•    1 φλούδα λεμονιού
•    1 πορτοκάλι (το ξύσμα του)
•    1 κουτ. σούπας κανέλλα
•    1 ξυλάκι κανέλλας

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλλας και τις φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού.
Aνακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει, το βράζουμε για 2'.
Χαλβάς Πολίτικος με πορτοκάλι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χαλβάς Πολίτικος με πορτοκάλι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Το καβουρντίζουμε, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλα, μέχρι να ροδίσει καλά και να σκουρύνει αρκετά.
Χαλβάς Πολίτικος με πορτοκάλι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χαλβάς Πολίτικος με πορτοκάλι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα προσθέτουμε την κανέλλα σκόνη, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις σταφίδες, το αμύγδαλο, κι ανακατεύουμε καλά.
Χαλβάς Πολίτικος με πορτοκάλι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με μια κουτάλα, (πολύ προσεκτικά γιατί πετάγεται το σιρόπι και καίει πάρα πολύ!),  ρίχνουμε λίγο - λίγο το σιρόπι, στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι.
Χαλβάς Πολίτικος με πορτοκάλι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χαλβάς Πολίτικος με πορτοκάλι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού κι ανακατεύουμε, μέχρι να πήξει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Χαλβάς Πολίτικος με πορτοκάλι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χαλβάς Πολίτικος με πορτοκάλι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν ο χαλβάς στέκεται στην κουτάλα τον αδειάζουμε σε φόρμα, τον πατάμε ελαφρά να στρώσει και τον αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Τον ξεφορμάρουμε, τον πασπαλίζουμε με κανέλλα ή τον γαρνίρουμε με φετούλες πορτοκάλι ή γλυκό του κουταλιού.

-- Αν θέλουμε να τον σερβίρουμε με τον παραδοσιακό τρόπο, σε μπουκιές όπως τον έκανε η γιαγιά μου, πέρνουμε μια κουταλιά της σούπας χαλβά, γεμάτη και μ᾿ ένα δεύτερο κουτάλι, τον πατάμε (ανάμεσα στα δυο κουτάλια), δίνοντάς του σχήμα και τον βάζουμε με τη σειρά, σε μια πιατέλα.

πηγη

Σχόλια