Υλικά
• 2 φλυτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
• 1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 3 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
• 3 φλυτζ. τσαγιού νερό
• 3 φλυτζ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
• 1 φλυτζ. αμύγδαλα καβουρντισμένα
• ½ φλυτζ. τσαγιού σταφίδες (μαύρη και σουλτανίνα)
• 1 φλούδα πορτοκαλιού
• 1 φλούδα λεμονιού
• 1 πορτοκάλι (το ξύσμα του)
• 1 κουτ. σούπας κανέλλα
• 1 ξυλάκι κανέλλας
Εκτέλεση
• 2 φλυτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
• 1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 3 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
• 3 φλυτζ. τσαγιού νερό
• 3 φλυτζ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
• 1 φλυτζ. αμύγδαλα καβουρντισμένα
• ½ φλυτζ. τσαγιού σταφίδες (μαύρη και σουλτανίνα)
• 1 φλούδα πορτοκαλιού
• 1 φλούδα λεμονιού
• 1 πορτοκάλι (το ξύσμα του)
• 1 κουτ. σούπας κανέλλα
• 1 ξυλάκι κανέλλας
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλλας και τις φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού. Aνακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει, το βράζουμε για 2'. | |
Σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Το καβουρντίζουμε, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλα, μέχρι να ροδίσει καλά και να σκουρύνει αρκετά. | |
Έπειτα προσθέτουμε την κανέλλα σκόνη, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις σταφίδες, το αμύγδαλο, κι ανακατεύουμε καλά. | |
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με μια κουτάλα, (πολύ προσεκτικά γιατί πετάγεται το σιρόπι και καίει πάρα πολύ!), ρίχνουμε λίγο - λίγο το σιρόπι, στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι. | |
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού κι ανακατεύουμε, μέχρι να πήξει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. | |
Όταν ο χαλβάς στέκεται στην κουτάλα τον αδειάζουμε σε φόρμα, τον πατάμε ελαφρά να στρώσει και τον αφήνουμε να κρυώσει καλά. Τον ξεφορμάρουμε, τον πασπαλίζουμε με κανέλλα ή τον γαρνίρουμε με φετούλες πορτοκάλι ή γλυκό του κουταλιού. -- Αν θέλουμε να τον σερβίρουμε με τον παραδοσιακό τρόπο, σε μπουκιές όπως τον έκανε η γιαγιά μου, πέρνουμε μια κουταλιά της σούπας χαλβά, γεμάτη και μ᾿ ένα δεύτερο κουτάλι, τον πατάμε (ανάμεσα στα δυο κουτάλια), δίνοντάς του σχήμα και τον βάζουμε με τη σειρά, σε μια πιατέλα. πηγη |
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου