Το να είστε ταπεινοί είναι κάτι περισσότερο από μια αρετή -είναι μια αξία που θα πρέπει να τηρούμε όλοι και να μεταδίδουμε στα παιδιά μας.
Ωστόσο σήμερα πολλοί μοιάζουν να συγχέουν την «επιτυχία» με την εξουσία και τότε γίνονται εγωκεντρικοί.
Υπάρχει ένα ενδιαφέρον αραβικό ρητό που λέει: «γεννιόμαστε αθώα πλάσματα που γίνονται καμήλες. Έπειτα γινόμαστε λιοντάρια και τέλος γινόμαστε παιδιά».
Εμείς τα ανθρώπινα όντα κάνουμε περίπλοκα προσωπικά ταξίδια, κατά τη διάρκεια των οποίων μερικές φορές φιλοδοξούμε να αποκτήσουμε δύναμη και εξουσία. Με άλλα λόγια, θέλουμε να γίνουμε «λιοντάρια».
Αργότερα ανακαλύπτουμε ότι μπορούμε να βρούμε την αληθινή αξία μας έχοντας πραότητα στην ψυχή, προσεγγίζοντας τα ζητήματα της ζωής με συνετό και ταπεινό τρόπο.
Δεν είναι εύκολο να είμαστε ταπεινοί στην καθημερινή μας ζωή. Απαιτούνται μικρές αλλαγές και διαφορετικές προσεγγίσεις που, χωρίς αμφιβολία, θα μας επιτρέψουν να ζήσουμε μια πιο αρμονική ζωή.
Σας προσκαλούμε να σκεφτείτε πάνω σε αυτό το θέμα.
Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν υποτιμούν τους άλλους
Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι η λέξη «ταπεινότητα» φανερώνει την έλλειψη κάποιου πράγματος. Με άλλα λόγια, πιστεύουν ότι οι ταπεινοί άνθρωποι βάζουν πάντα τους άλλους πάνω από τον εαυτό τους.
Από την άλλη πλευρά, κάποιοι άλλοι συχνά συσχετίζουν την ταπεινότητα με το βουδισμό, στα πλαίσια του οποίου ο Βούδας μας θυμίζει γιατί είναι τόσο σημαντικό να έχουμε ευγένεια στην καρδιά και να αποστασιοποιούμαστε από τα υλικά πράγματα.
Ο Βούδας μας θυμίζει επίσης τη σημασία του να μην προσκολλόμαστε στους ανθρώπους για να αισθανόμαστε πιο ελεύθεροι, πιο ευυπόληπτοι και άξιοι μεγαλύτερου σεβασμού.
Αλλά μην αναζητάτε περίπλοκες εξηγήσεις για κάτι τόσο απλό, κάτι τόσο βασικό. Γιατί το να είστε ταπεινοί δεν σημαίνει ότι είστε φτωχοί, ούτε ότι ανήκετε σε μια συγκεκριμένη θρησκεία, ούτε ότι ακολουθείτε κάποιο κίνημα ή κάποια πνευματική πρακτική.
Πρόκειται για κοινή λογική: ταπεινότητα είναι το να μην πιστεύετε ότι είστε καλύτεροι από όλους τους άλλους.
Αντί αυτού, ταπεινότητα είναι να πιστεύετε στην αμοιβαιότητα και να την εφαρμόζετε. Πάνω απ’όλα, η ταπεινότητα δεν κηρύττεται, εφαρμόζεται.
Ας δούμε λίγο βαθύτερα αυτή την έννοια.
Εκείνοι που δεν εφαρμόζουν όσα κηρύττουν
Όλοι γνωρίζουμε κάποιο δημόσιο πρόσωπο, πολιτικό ή μεγάλο επιχειρηματία που κηρύττει την ανάγκη να βοηθήσουμε όσους βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, να μοιραστούμε, να αναπτύξουμε περιβάλλοντα που χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερο σεβασμό και προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες.
- Οι άνθρωποι αυτοί κηρύττουν σημαντικές αξίες που δεν τηρούν στην ιδιωτική τους ζωή. Για παράδειγμα, σκεφτείτε τη φτηνή εργασία σε φτωχικές συνθήκες σε άλλες χώρες, ή την εργασιακή εκμετάλλευση στην οποία επιδίδονται και τα πρότυπα διαβίωσης που ακολουθούν εκείνοι που υποστηρίζουν δημοσίως τις αξίες αυτές.
- Εξάλλου δεν χρειάζεται να δούμε το ζήτημα αυτό μέσα σε ευρύτερο πλαίσιο, καθώς βρίσκουμε πιο κοντά μας παραδείγματα ανθρώπων που δεν τηρούν όσα κηρύττουν. Για παράδειγμα, όλοι έχουμε κάποιο φίλο ή συγγενή που συχνά μιλάει για όλα όσα κάνει για τους άλλους και αναφέρει όλα όσα έχει εγκαταλείψει…
Με άλλα λόγια υπερηφανεύεται για το πόσο σπουδαίος είναι, όταν στην πραγματικότητα το μόνο πράγμα που φέρνει είναι δυστυχία στους πιο στενούς συγγενείς ή φίλους του.
Είναι απαραίτητο να αναλογιστούμε τα παραπάνω και να τα λάβουμε υπόψη. Κάθε λέξη που προφέρουμε πρέπει να αντιστοιχεί στη συμπεριφορά μας. Πρέπει να ενεργούμε με συνείδηση και συνέπεια.
Επομένως, όσοι έχουν ταπεινή καρδιά μπορούν αληθινά να αποκαλύπτουν τις ευγενείς πράξεις, λέξεις και προθέσεις τους. Αυτό θα μας κάνει να αισθανόμαστε πραγματικά προστατευμένοι, άξιοι σεβασμοί και εμπνευσμένοι από τη συμπεριφορά τους.
Μπορούμε όλοι να μάθουμε να είμαστε ταπεινοί
Η θετική ψυχολογία, που ιδρύθηκε από τον ψυχολόγο Martin Seligman, κατανοεί και θεωρεί την ταπεινότητα ως έναν απαραίτητο παράγοντα για την επίτευξη ευτυχίας στη ζωή μας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η θετική ψυχολογία αναδύθηκε ως απάντηση στη σαφή ανάγκη να εξασφαλιστούν στους ανθρώπους επαρκείς στρατηγικές για να αναλάβουν την ευθύνη και τη δημιουργία της ευημερίας τους.
Για πολύ καιρό η ψυχολογία είχε ως σκοπό την αντιμετώπιση ασθενειών -με άλλα λόγια, τη θεραπεία της παθολογίας.
Ωστόσο ο Martin Seligman ενθαρρύνει την ψυχολογία να πραγματοποιήσει αυτή την απαραίτητη στροφή προς την αντίθετη κατεύθυνση, η οποία εστιάζει στο στοχασμό πάνω στην ευτυχία, στη χαρά και στην αισιοδοξία.
Όλοι μπορούμε να μάθουμε να είμαστε ευτυχισμένοι, χαρούμενοι και αισιόδοξοι. Για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη και ισορροπημένη ζωή, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να υιοθετήσουμε και να εφαρμόσουμε ορισμένες συμπεριφορές που όλες περιλαμβάνουν την ταπεινότητα.
Διαβάστε επίσης το άρθρο: 7 συνήθειες των ανθρώπων με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.
Ακολουθούν μερικές απλές στρατηγικές που μπορείτε να εφαρμόσετε:
- Να αναγνωρίζετε τα λάθη σας και να έχετε τη συναισθηματική ωριμότητα να τα διορθώνετε. Μην το κάνετε μονάχα για να προάγετε τη δική σας ευημερία και ανάπτυξή αλλά και για να φέρετε χαρά στους ανθρώπους γύρω σας, οι οποίοι βλέπουν τις επιδράσεις της εξέλιξής σας.
- Μάθετε να δίνετε αξία σε ό,τι είναι σημαντικό στη ζωή. Η αγάπη, η φιλία, η στοργή, η αίσθηση του χιούμορ, η ενσυναίσθηση ή η περιέργεια θα σας φέρουν την ευτυχία που επιθυμείτε.
- Μην πιστεύετε ότι είστε πιο σημαντικοί από όλους τους άλλους, επειδή αυτό θα κάνει τους άλλους να σας αποφεύγουν.
- Να εκτιμάτε τα απλά πράγματα στη ζωή. Εστιάστε στο παρόν. Παρατηρήστε, κοιτάξτε γύρω σας και προσπαθήστε να μάθετε τα πάντα σχετικά με όσα σας περιβάλλουν, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.
- Να είστε καλό πρότυπο για τα παιδιά σας. Διδάξτε τους να είναι ταπεινά, να κατανοούν τα συναισθήματα, να συνδέονται με τους συνομηλίκους τους και να τους σέβονται.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου