Τροφές που δεν μπορούν να συνδυαστούν με αναψυκτικά

Οπωσδήποτε έχετε ακούσει ότι τα αναψυκτικά (ειδικά η Κόκα Κόλα) δεν κάνουν καλό στην υγεία σας. Ωστόσο αρέσουν σε πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι συνεχίζουν να τα πίνουν παρά τις προειδοποιήσεις.
Σε αυτό το άρθρο θα προσθέσουμε ακόμα ένα λόγο για να μην πίνετε τόσα πολλά αναψυκτικά μιλώντας σας για τις τροφές που δεν θα πρέπει να καταναλώνετε μαζί με αυτά.

Ποιες τροφές δεν μπορώ να τρώω όταν πίνω αναψυκτικά;

Καταναλώνουμε τροφές που, όταν συνδυάζονται με κάποιο συστατικό, μπορούν να γίνουν τοξικές ή βλαβερές για το σώμα χωρίς να το συνειδητοποιούμε.
Μπορεί να πιστεύουμε ότι δεν πειράζει αν συνοδέψουμε ένα βαρύ μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα με ένα ποτήρι αναψυκτικό, όμως υπάρχουν μερικοί συνδυασμοί συστατικών με καταστροφικές συνέπειες.
Δώστε μεγάλη προσοχή στις τροφές που δεν θα πρέπει να καταναλώνετε μαζί με αναψυκτικά:

Γάλα

Ποιος θα σκεφτόταν να πιει γάλα με αναψυκτικό; Φυσικά δεν μιλάμε για το συνδυασμό των δύο ροφημάτων στο ίδιο ποτήρι ή για την κατανάλωσή τους την ίδια στιγμή. Όμως υπάρχουν συνταγές γλυκών και αλμυρών φαγητών που περιέχουν γάλα.
Για παράδειγμα, μερικά γλυκίσματα και κέικ περιέχουν κρέμα. Όταν οι τροφές αυτές φτάνουν στο στομάχι, ο συνδυασμός της σόδας και του γάλακτος παράγει μεγάλη οξύτητα, με αποτέλεσμα στομαχικές κράμπες, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή δυσπεψία.

Καφές

Και πάλι, δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που πίνουν αναψυκτικά όπως Κόκα Κόλα μαζί με τον καφέ τους. Ωστόσο πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι μπορεί να πιουν το πρώτο ρόφημα μαζί με το κύριο γεύμα τους και το δεύτερο μαζί με το επιδόρπιο.
Και τα δύο ροφήματα περιέχουν υψηλές δόσεις καφεΐνης, επομένως δεν συνιστάται να πίνετε αναψυκτικά μαζί με το βραδινό σας, επειδή αυτό θα προκαλέσει αϋπνία, εφιάλτες ή προβλήματα ύπνου.
Επιπλέον, όταν τα δύο αυτά ροφήματα φτάσουν στο στομάχι, ο συνδυασμός τους θα προκαλέσει ένα είδος αφρώδους υγρού που είναι ιδιαίτερα όξινο. Συνεπώς θα βρίσκεστε σε εγρήγορση και θα αισθάνεστε ευφορία, αλλά μπορεί επίσης να έχετε στομαχικές κράμπες, οι οποίες είναι αποτέλεσμα δυσπεψίας.

Γλυκά αρτοσκευάσματα

Στα πάρτι, μερικοί άνθρωποι συνήθως τρώνε γλυκά αρτοσκευάσματα. Αν προσθέσουμε την ποσότητα της ζάχαρης στα αναψυκτικά σε αυτό το είδος τροφής, το αποτέλεσμα είναι μια επικίνδυνη αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.
Αυτό μπορεί ακόμα και να αυξήσει τον κίνδυνο για ανακοπή καρδιάς.
Θα βρίσκεστε επίσης σε εγρήγορση λόγω της ποσότητας της ζάχαρης στο σώμα σας. Επομένως, μη συνδυάζετε τα γλυκά αρτοσκευάσματα με αναψυκτικά, όσο κι αν τα απολαμβάνετε τα Χριστούγεννα ή στα πάρτι.

Πικάντικες τροφές

Τα πικάντικα συστατικά ή τα μπαχαρικά, όπως το τσίλι, το κύμινο ή το κάρυ, προσθέτουν γεύση στα γεύματά σας, όταν όμως μπαίνουν στο σώμα σας, αυξάνουν αυτόματα τη θερμοκρασία (έτσι θέλετε αμέσως να πιείτε κάτι).
Πριν επιλέξετε να πιείτε κάποιο αναψυκτικό, ξανασκεφτείτε το.
Τα αναψυκτικά μετατρέπονται σε θειικό οξύ σε υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι, αν νομίζουμε ότι πίνοντας ένα ποτήρι αναψυκτικό θα σβήσουμε τη δίψα μας ή θα μειώσουμε τη θερμότητα στο στομάχι μας, κάνουμε λάθος.
Αντί αυτού, αυτό που θα συμβεί είναι μια αύξηση της ποσότητας των οξέων στο στομάχι.

Καραμέλες μέντας

Κάντε ένα τεστ. Βάλτε μια καραμέλα μέντας σε ένα ποτήρι, έπειτα ρίξτε από πάνω λίγο αναψυκτικό τύπου κόλα και περιμένετε την αντίδραση. Θα δείτε ότι μοιάζει με μικρή έκρηξη! Αυτό οφείλεται στην αναβράζουσα δράση της καραμέλας μέντας και στις φυσαλίδες του αναψυκτικού.
Φανταστείτε στη συνέχεια τι γίνεται μέσα στο σώμα μας αν τα καταναλώσουμε μαζί. Δεν θα πρέπει καν να δοκιμάσετε, επειδή ο πόνος θα είναι ανυπόφορος και η εσωτερική αντίδραση θα μπορούσε να αποδεχτεί επικίνδυνη.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν πίνουμε αναψυκτικά;

Τα ροφήματα αυτά δεν κάνουν καλό στην υγεία μας, είτε τα αναμειγνύουμε με κάτι άλλο είτε όχι. Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι τα αναψυκτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οτιδήποτε άλλο εκτός από κατανάλωση. Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν τα πίνουμε;

Μετά από δέκα λεπτά

Ένα ποτήρι σόδας περιέχει δέκα κουταλιές ζάχαρη. Ναι, σωστά διαβάσατε. Αυτό αποτελεί πλήγμα για το σώμα.
Ας μην μπερδευόμαστε. Η Κόκα Κόλα δεν μας δίνει ενέργεια ούτε μας επιτρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, αλλά διαταράσσει την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα μας και μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Μετά από είκοσι λεπτά

Τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα «εκτοξεύονται» και το συκώτι πρέπει να δουλέψει σκληρά για τη μετατροπή της ζάχαρης που λαμβάνει. Το κακό είναι ότι η ζάχαρη αυτή μετατρέπεται σε λίπος.

Μετά από σαράντα λεπτά

Η καφεΐνη αρχίζει να επιδρά στο σώμα: οι κόρες διαστέλλονται και η πίεση του αίματος αυξάνεται. Δεν αισθανόμαστε κούραση και το συκώτι απελευθερώνει σάκχαρο στο αίμα.

Μετά από σαράντα πέντε λεπτά

Το σώμα αυξάνει την παραγωγή μιας ορμόνης που ονομάζεται ντοπαμίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διέγερση της περιοχής του εγκεφάλου που είναι αφιερωμένη στην ευχαρίστηση και στις ανταμοιβές.
Αυτός είναι ο λόγος που μας αρέσει τόσο πολύ να πίνουμε αναψυκτικά: είναι σαν ένα φοβερό ναρκωτικό για τον εγκέφαλο.

Μετά από μία ώρα

Αποβάλλεται περισσότερο ασβέστιο μέσω των ούρων μας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει οστεοπόρωση, να κάνει τα δόντια μας να πέσουν ή τα οστά μας να γίνουν περισσότερο εύθραυστα. Το φωσφορικό οξύ από τα αναψυκτικά επίσης δεσμεύει το μαγνήσιο και τον ψευδάργυρο.
Η διουρητική δράση που υποτίθεται ότι έχουν τα ροφήματα αυτά είναι ψεύτικη, επειδή δεν αποβάλλονται άχρηστες ουσίες από το σώμα αλλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Για το λόγο αυτό οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται αδύναμοι ή ευερέθιστοι μετά την κατανάλωση αναψυκτικών.

Σχόλια