Μαρμελάδα Βανίλια φρούτο

Υλικά

•    1 κιλό βανίλιες (χωρίς κουκούτσια)
•    600 γραμ. ζάχαρη
•    ⅔ φλυτζ. τσαγιού νερό
•    1 λεμόνι (το χυμό του)
•    1 βανίλια (σκόνη)

Εκτέλεση

Μαρμελάδα Βανίλια φρούτο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μαρμελάδα Βανίλια φρούτο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Διαλέγουμε ώριμα φρούτα χωρίς χτυπήματα, τα πλένουμε καλά, τα κόβουμε στα τέσσερα ή στα οχτώ, ανάλογα με το μέγεθος, αφαιρούμε το κουκούτσι και τα βάζουμε σε κατσαρόλα.

Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό και βράζουμε τις βανίλιες σε μέτρια φωτιά για 5', μετρώντας απ᾿ την ώρα που θα πάρουν βράση, ξαφρίζοντας τον αφρό που θα βγάλουν.
Σβήνουμε την φωτιά, κι αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας 10' ακόμα. Έπειτα αποσύρουμε την κατσαρόλα σε μιαν άκρη, κι αφήνουμε το γλυκό να σταθεί μέχρι την άλλη μέρα.
Μαρμελάδα Βανίλια φρούτο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μαρμελάδα Βανίλια φρούτο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Την επόμενη μέρα, βάζουμε πάλι τις βανίλιες να βράσουν, σε μέτρια προς σιγανή φωτιά, για 15΄ περίπου, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλα, αφ᾿ενός μεν για να μην μας κολλήσει και αφ᾿ετέρου, για να λιώσουμε όσο μπορούμε τα φρούτα.
Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό και τη βανίλια και αφήνουμε να βράσει για 2΄- 3' ακόμη.

Αν θέλουμε την μαρμελάδα μας τελείως λεία, χωρίς κομματάκια φρούτου μέσα, μπορούμε να την χτυπήσουμε 5' πριν το τέλος με το ραβδομπλέντερ και να την κάνουμε σαν του εμπορίου.

Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα ζεστά, µε την καυτή μαρµελάδα μέχρι πάνω, να ξεχειλίζει.
Σφραγίζουμε µε τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο, με το καπάκι να ακουμπά κάτω, ώστε να γίνει κονσερβοποίηση, κι όταν κρυώσουν καλά, τα φυλάμε στο ντουλάπι µας.

Όταν ανοίξουμε το βάζο µε τη μαρµελάδα, μετά το συντηρούμε στο ψυγείο.

-- Έαν μας δέσει πολύ και τη θέλουμε πιο αραιή, ρίχνουμε λίγο νερό και τη βάζουμε να πάρει μία βράση.

--  Εκτός από νοστιμότατη μαρμελάδα, οι βανίλιες γίνονται και υπέροχο γλυκό του κουταλιού


πηγη



Σχόλια