5 ασκήσεις για διαχείριση της ανησυχίας

Η ανησυχία είναι μια συναισθηματική κατάσταση που συνοδεύεται από έγνοιες, αγωνία και φόβο.
Οι άνθρωποι που υποφέρουν από ανησυχία αισθάνονται απελπισία σε καταστάσεις τις οποίες θεωρούν πέρα από τον έλεγχό τους. Σε αυτές περιλαμβάνονται καταστάσεις που τους κάνουν να αισθάνονται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο.
Η διαχείριση της ανησυχίας δεν είναι εύκολη για τους ανθρώπους που υποφέρουν από αυτή. Μπορεί η κατάσταση απ’ έξω να μοιάζει κουτή ή άκακη. Όμως η αλήθεια είναι ότι η ανησυχία ελέγχεται δύσκολα.
Η ανησυχία παύει να βρίσκεται σε φυσιολογικά πλαίσια όταν είναι εκτός ελέγχου και συνεχίζεται για περισσότερους από έξι μήνες. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ασθένεια. Πρέπει να αναζητήσετε τη βοήθεια ειδικού.
Η διαχείριση της ανησυχίας είναι απαραίτητη για να μπορείτε πραγματικά να απολαύσετε τη ζωή σας. Παρακάτω θα σας μιλήσουμε λίγο περισσότερο για την ανησυχία και θα σας παρουσιάσουμε μερικές ασκήσεις για να τη διαχειρίζεστε σωστά.

Τα συμπτώματα της ανησυχίας

Διαχείριση της ανησυχίας
Είναι σχετικά εύκολο να αναγνωρίσετε την ανησυχία. Οι περισσότεροι από εμάς την αναγνωρίζουμε αυτόματα. Ωστόσο θα παραθέσουμε μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα σε περίπτωση που έχετε κάποιες αμφιβολίες:
  • Πόνος στο στήθος και αίσθημα καρδιακών παλμών.
  • Ζάλη και ίλιγγος.
  • Ναυτία και στομαχικά προβλήματα.
  • Υπερβολική εφίδρωση, εξάψεις, ή ρίγη.
  • Αίσθηση ασφυξίας και τρεμούλας.
  • Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα.
  • Αίσθηση απώλειας ελέγχου ή τρέλας.
  • Φόβος (γενικά, και ειδικά για καταστάσεις που γίνονται αντιληπτές ως επικίνδυνες).
Η ανησυχία είναι μια συναισθηματική κατάσταση που ελέγχεται δύσκολα. Ωστόσο μπορεί να αντιμετωπιστεί, ακόμα και αν δεν εμφανίζεται τακτικά. Επίσης δεν χρειάζεται να διαγνωσθεί.

1. Διαχείριση της ανησυχίας με την αναπνοή

Αφιερώστε λίγο χρόνο από τη μέρα σας, όταν δεν έχετε δραστηριότητες ή ευθύνες.
Κατά το διάστημα αυτό, βεβαιωθείτε ότι δεν θα σας ενοχλήσει τίποτα. Επιπλέον, υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι δεν θα βιαστείτε να τελειώσετε. Είναι σημαντικό να αφιερώσετε τον απαραίτητο χρόνο για να χαλαρώσετε.
  • Αισθανθείτε όσο πιο άνετα μπορείτε. Μπορείτε να ξαπλώσετε ή να μείνετε καθιστοί.
  • Όταν βρείτε τη θέση που σας αρέσει περισσότερο, κλείστε τα μάτια σας και εστιάστε όλη σας την προσοχή στην αναπνοή σας.
  • Εστιάστε στην αργή εισπνοή και εκπνοή.
  • Καθώς περνάει η ώρα, αναπνέετε πιο αργά. Αναπνέετε βαθιά, έτσι ώστε ο αέρας να φτάνει μέχρι το κάτω μέρος των πνευμόνων σας. Εισπνέετε αργά από τη μύτη. Κρατάτε τον αέρα για μερικά δευτερόλεπτα. Έπειτα εκπνέετε αργά.
  • Συνεχίστε την άσκηση για αρκετά λεπτά.
    Η άσκηση αυτή σας βοηθάει να διατηρείτε έναν σταθερό έλεγχο. Ωστόσο, σας βοηθάει επίσης στη διαχείριση της ανησυχίας που εμφανίζεται από το πουθενά.

    2. Διαχείριση της ανησυχίας με το περπάτημα

    Διαχείριση της ανησυχίας με το περπάτημα
    Το περπάτημα είναι ο πιο εύκολος τρόπος για διαχείριση της ανησυχίας. Δεν χρειάζεται να πάτε στο γυμναστήριο, να αγοράσετε ειδικά ρούχα ή να προσλάβετε προσωπικό γυμναστή.
    Πρόκειται για μια τόσο καλή μορφή άσκησης που, αν περπατάτε το πρωί, οι επιδράσεις αυτής της δραστηριότητας θα σας συνοδεύουν σε όλη τη διάρκεια της μέρας.
    Φροντίστε να συμπεριλάβετε το περπάτημα στη μέρα σας. Κάνετε έναν μικρό περίπατο όποτε η ανησυχία αρχίζει να σας καταβάλλει.

    3. Διαχείριση της ανησυχίας με το τρέξιμο

    Μια άλλη μορφή άσκησης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τη διαχείριση της ανησυχίας είναι το τρέξιμο. Επιπλέον, το τρέξιμο σας βοηθάει να χάσετε βάρος. Πέρα από το ότι καίτε θερμίδες, εκκρίνετε επίσης σεροτονίνη.
    Αυτό είναι καλό, επειδή η σεροτονίνη σας βοηθάει να έχετε καλύτερη διάθεση και ψυχική υγεία. Αν προσθέσετε το τρέξιμο στη ζωή σας, θα ανακαλύψετε ότι βελτιώνει επίσης την ποιότητα του ύπνου σας και ξεκουράζεστε περισσότερο.

    4. Χορός

    Διαχείριση της ανησυχίας με τον χορό
    Ο χορός βοηθάει το σώμα σας να εκκρίνει ενδορφίνες. Αυτό είναι εξαιρετικό, επειδή οι συγκεκριμένες ορμόνες σας βοηθούν στη διαχείριση της ανησυχίας και του άγχους. Επιπλέον, αυξάνεται ο καρδιακός σας ρυθμός.
    Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βάλετε λίγη μουσική και να αρχίσετε να κινείστε λίγο. Θα δείτε πόσο γρήγορα περνάει η ώρα όταν αισθανθείτε πιο άνετα και βρείτε τον ρυθμό σας.
    Αν και ο χορός μπορεί να είναι κάτι στο οποίο δεν επιδίδεστε πολύ, μην τον απορρίψετε ως ιδέα. Ένα μέρος της διαχείρισης της ανησυχίας είναι το να μάθετε να κάνετε καινούργια πράγματα. Δοκιμάστε το!

    5. Μάθετε να ξεχνάτε τις έγνοιές σας

    Αν και δεν πρόκειται ακριβώς για σωματική άσκηση, η πρακτική αυτή είναι πολύ σημαντική για τη διαχείριση της ανησυχίας. Είναι σημαντικό να μάθετε να διαχειρίζεστε τις καταστάσεις ώστε να μην επιβάλλονται στη ζωή σας.
    Έχετε υπόψη σας ότι τα περισσότερα προβλήματα που σας αγχώνουν συνήθως δεν είναι τόσο σοβαρά όσο νομίζετε. Ο νους σας είναι πολύ ισχυρός και μπορεί να δίνει μεγάλη προσοχή σε αδύνατες καταστάσεις απλώς επειδή εσείς τις θεωρείτε σημαντικές.
    Αποδεχτείτε ότι το να ανησυχείτε για κάποια μη ρεαλιστική έγνοια δεν σας κάνει καθόλου καλό.
    Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τις σκέψεις ανησυχίας, προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή σας με κάτι πιο γενικό: ασχοληθείτε με κάποια δραστηριότητα ή μιλήστε με κάποιον.

    Βασικά βήματα αν πάθετε κρίση πανικού

    Αν πάθετε κρίση πανικού, είναι πολύ πιθανό να μην ξέρετε τι να κάνετε ή πώς να αντιδράσετε. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θυμηθείτε τα εξής:
    • Προσδιορίστε τον λόγο για τον οποίο αντιμετωπίζετε κρίση πανικού.
    • Βρείτε έναν τρόπο να ανακουφιστείτε από την ένταση. Αυτό μπορεί να γίνει με την αναπνοή ή με κάποια σωματική δραστηριότητα.
    Αν και μπορεί να μοιάζει δύσκολο, σιγά-σιγά θα ανακτάτε τον έλεγχο λίγο πιο γρήγορα κάθε φορά.

Σχόλια