Κροκέτες μπακαλιάρου με μπύρα

Υλικά

•    500 γραμ. μπακαλιάρος καθαρισμένος και ξαλμυρισμένος
•    2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
•    4 - 5 κρεμμυδάκια χλωρά ψιλοκομμένα
•    ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
•    ½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
•    2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
•    1 κουτάκι μπύρα (330 ml)
•    250 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
•    1 αυγό
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Αν αγοράσουμε παστό μπακαλιάρο, διαλέγουμε χοντρά φιλέτα που ξαλμυρίζουν πιο εύκολα και είναι πιο ζουμερά.
Τον κόβουμε σε κομμάτια και τον τοποθετούμε σ' ένα μπολ με νερό που να τον σκεπάζει.
Κροκέτες μπακαλιάρου με μπύρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κροκέτες μπακαλιάρου με μπύρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα βάζουμε το μπολ στο ψυγείο, για 12 - 24 ώρες, αλλάζοντας το νερό κάθε 3 - 4 ώρες, τουλάχιστον πέντε φορές. Όσο πιο συχνά αλλάζουμε το νερό, τόσο πιο γρήγορα θα ξαλμυρίσει.
Αφού ξαλμυρίσει (τον δοκιμάζουμε), τον αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει καλά, τραβάμε κι αφαιρούμε το δέρμα και τυχόν κόκκαλα, που υπάρχουν.

Αν είναι κατεψυγμένος ο μπακαλιάρος, τον αφήνουμε (μέσα στο ψυγείο) να ξεπαγώσει, τραβάμε κι αφαιρούμε το δέρμα και όσα κόκκαλα έχει και τον κόβουμε σε κομμάτια.
Κροκέτες μπακαλιάρου με μπύρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κροκέτες μπακαλιάρου με μπύρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Με τα δάχτυλά μας, μαδάμε τον μπακαλιάρο σε ίνες, τον βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε μέσα τ᾿ αυγό, ελαφρά χτυπημένο και την μπύρα.
Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από αλεύρι και προσθέτουμε αλάτι, αν χρειάζεται.
Κροκέτες μπακαλιάρου με μπύρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κροκέτες μπακαλιάρου με μπύρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ρίχνουμε λίγο - λίγο το αλεύρι με ένα κουτάλι και ανακατεύουμε μέχρι να φτιάξουμε έναν σφιχτό χυλό.
Σκεπάζουμε το μπολ με τον χυλό και το βάζουμε στο ψυγείο, για τουλάχιστον 20΄, ώστε να ενωθούν καλά οι γεύσεις.
Κροκέτες μπακαλιάρου με μπύρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κροκέτες μπακαλιάρου με μπύρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βρέχοντας ένα κουτάλι με νερό, παίρνουμε κουταλιές από τον χυλό και τις ρίχνουμε στο καυτό λάδι.
Τηγανίζουμε τις κροκέτες, μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές.

Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί, να απορροφήσει το πολύ λάδι και να στραγγίσουν.
Τις σερβίρουμε με σκορδαλιά.

πηγη

Σχόλια