Νόστιμη συνταγή για σπιτικό γκουακαμόλε

Αυτή η συνταγή για σπιτικό γκουακαμόλε περιέχει αβοκάντο και άλλα εξαιρετικά και υγιεινά συστατικά, όπως πιπεριές τσίλι, κρεμμύδι, κόλιανδρο και άλλα.
Αυτό το μεξικανικό ντιπ είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο και πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν καθημερινά την υπέροχη γεύση του. Είναι τόσο δημοφιλές που μπορείτε να το βρείτε έτοιμο στα σούπερ μάρκετ.

Οι ωφέλειες του γκουακαμόλε για την υγεία


Σπιτικό γκουακαμόλε

Ας ξεκινήσουμε αναφέροντας μερικές από τις ωφέλειες αυτής της θρεπτικής και πολύχρωμης λιχουδιάς.
Καταρχάς, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το γκουακαμόλε περιέχει πολλές θερμίδες λόγω του λίπους στο αβοκάντο. Για παράδειγμα, ένα μπολ γκουακαμόλε μπορεί να περιέχει από 240 έως 270 θερμίδες.
Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τρώτε γκουακαμόλε. Στην πραγματικότητα, το λίπος του αβοκάντο είναι πολύ υγιεινό για το σώμα (εφόσον καταναλώνεται με μέτρο).
Επιπλέον, το αβοκάντο έχει αμέτρητες άλλες ωφέλειες!
  • Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Ένα τέταρτο του φλιτζανιού εξασφαλίζει περίπου 3 γραμμάρια φυτικές ίνες. Αυτό είναι σημαντικό για τον έλεγχο της όρεξης, για τη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου σε υγιή επίπεδα και για την πέψη.
  • Η βιταμίνη Α στο αβοκάντο συνεισφέρει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Ένα τέταρτο του φλιτζανιού περιέχει περίπου 85 IU βιταμίνης Α.
  • Μία μερίδα αβοκάντο περιέχει 3 γραμμάρια πολυακόρεστα λιπαρά και 1 γραμμάριο μονοακόρεστα λιπαρά. Το γεγονός αυτό το καθιστά μια πραγματικά καλή τροφή για την καρδιά σας. Επομένως, η κατανάλωση γκουακαμόλε μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιολογικών προβλημάτων.
  • Το λίπος του αβοκάντο επίσης συμβάλλει στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (Α, D, E και Κ) και σας κρατάει χορτάτους για περισσότερη ώρα.
  • Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας αισθάνεται χορτάτο με την κατανάλωση μιας σωστής μερίδας. Έτσι δεν θα χρειαστεί να καταφύγετε σε ανθυγιεινές τροφές με πολλά λιπαρά για να ικανοποιήσετε την πείνα σας.
Αφού είδαμε μερικές από τις ωφέλειες του γευστικού αβοκάντο για την υγεία, σας παρουσιάζουμε τη νόστιμη συνταγή για σπιτικό γκουακαμόλε. Είναι τόσο εύκολη που θα θελήσετε να βγείτε και να αγοράσετε τα υλικά αμέσως!

Πώς τρώγεται το γκουακαμόλε


Σπιτικό γκουακαμόλε και πατατάκια

Το γκουακαμόλε συνοδεύει ιδανικά διάφορες σαλάτες. Συνηθίζεται ιδιαίτερα να τρώγεται με νάτσος ή με τορτίγιας, όμως μπορείτε επίσης να το απολαύσετε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί. Δεν έχει σημασία πώς θα το φάτε… Μπορείτε επίσης να το προσθέσετε σε λαχανικά, σάντουιτς ή σούπες.
Σχεδόν όλα τα ορεκτικά πηγαίνουν ωραία με το γκουακαμόλε. Δοκιμάστε το με πατατάκια, τορτίγιας, πρέτσελ, μπισκότα, στικ λαχανικών, κοτόπουλο, τυρί, ψάρι, γαρίδες… Η λίστα συνεχίζεται!
Και τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, ιδού μια απλή συνταγή για σπιτικό γκουακαμόλε με υπέροχη γεύση και μεγάλη θρεπτική αξία.

Συστατικά για σπιτικό γκουακαμόλε


Σπιτικό γκουακαμόλε και αβοκάντο

Στην πραγματικότητα αυτό το μεξικανικό ντιπ έχει διάφορες εκδοχές, συνήθως ανάλογα με την περιοχή από την οποία προέρχεται. Αυτό είναι κάτι αναμενόμενο, αφού το αβοκάντο υπάρχει σχεδόν παντού, ενώ άλλα συστατικά είναι περισσότερο τοπικά και όχι τόσο διαδεδομένα.
Η παρακάτω συνταγή είναι αρκετά πλήρης:
  • 1 πιπεριά τσίλι
  • αλάτι (κατά βούληση)
  • 1 κρεμμύδι (60 γραμμάρια)
  • 4 ώριμα αβοκάντο (80 γραμμάρια)
  • φρέσκο κόλιανδρο, χωρίς τους βλαστούς (κατά βούληση)
  • τον χυμό από 1 γλυκολέμονο (45 ml)
  • 1 τομάτα μέτριου μεγέθους (30 γραμμάρια)

Οδηγίες


Σπιτικό γκουακαμόλε

  • Αφού πλύνετε καλά τα συστατικά, τεμαχίστε την τομάτα και το κρεμμύδι. Έπειτα κάντε το ίδιο με το κόλιανδρο.
  • Βάλτε τα συστατικά σε ένα μπολ. Χρησιμοποιήστε πέτρινο γουδί, αν έχετε.
  • Φροντίστε τα αβοκάντο να είναι αρκετά ώριμα. Κόψτε τα στη μέση και αφαιρέστε το κουκούτσι.
  • Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι αφαιρέστε όλη τη σάρκα των αβοκάντο και βάλτε τη στο μπολ.
  • Προσθέστε τον χυμό του γλυκολέμονου, μια πρέζα αλάτι και την πιπεριά τσίλι για να κάνετε το γκουακαμόλε σας λίγο πικάντικο.
  • Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι ή το γουδί, λιώστε και ανακατέψτε καλά όλα τα συστατικά.
Παραδοσιακά το γκουακαμόλε περιέχει μερικά κομματάκια αβοκάντο, επομένως μην τα λιώσετε όλα. Όμως, αν το προτιμάτε πιο κρεμώδες, μπορείτε να το χτυπήσετε στο μπλέντερ.
Αν δεν φάτε όλο το μπολ του γκουακαμόλε, μπορείτε να βάλετε ό,τι μείνει σε ένα αεροστεγές δοχείο και να το διατηρήσετε στο ψυγείο για μια-δυο μέρες.

Σχόλια