Σοκολατένιος κορμός με πασχαλινά κουλουράκια που μας περίσσεψαν

Υλικά

•    500 γραμ. πασχαλινά κουλούρια ή βουτύρου
•    400 γραμ. πραλίνα φουντουκιού
•    2 κουτ. σούπας (10 γραμ.) κακάο, κοσκινισμένο
•    300 γραμ. αμύγδαλα καβουρτισμένα ή καρύδια, χοντροκομμένα
•    500 γραμ. μαργαρίνη
•    100 γραμ. ζάχαρη άχνη
•    1 σφηνάκι (50 γραμ.) ούζο ή λικέρ πορτοκάλι
•    ζάχαρη άχνη ή ινδοκάρυδο για επικάλυψη
•    μεμβράνη ή  λαδόκολλες για το τύλιγμα

Εκτέλεση
Αν χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα τα ξεφλουδίζουμε, τα καβουρδίζουμε και τα χοντροκόβουμε, ενώ αν βάλουμε καρυδόψιχα απλά την χοντροκόβουμε.

Σ᾿ ένα μπωλ, σπάζουμε με τα χέρια μας σε μικρά κομματάκια τα κουλούρια, ρίχνουμε μέσα το λικέρ και τ᾿ αμύγδαλα και τ' ανακατεύουμε καλά.
Σοκολατένιος κορμός με πασχαλινά κουλούρια που μας περίσσεψαν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σοκολατένιος κορμός με πασχαλινά κουλούρια που μας περίσσεψαν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε άλλο μπωλ, χτυπάμε τη πραλίνα φουντουκιού, το κακάο και τη ζάχαρη με τη μαργαρίνη για 2' - 3' μέχρι να γίνει κρεμώδες.
Σοκολατένιος κορμός με πασχαλινά κουλούρια που μας περίσσεψαν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σοκολατένιος κορμός με πασχαλινά κουλούρια που μας περίσσεψαν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα, το ρίχνουμε στο μπολ με τα κουλούρια, κι ανακατεύουμε όλα τα υλικά, για να ενωθούν.

Βρέχουμε ελαφρά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και στρώνουμε τη μεμβράνη. Έπειτα αδειάζουμε μέσα το μείγμα και το πατάμε καλά να στρωθεί και να πάρει το σχήμα της φόρμας.
Σοκολατένιος κορμός με πασχαλινά κουλούρια που μας περίσσεψαν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σοκολατένιος κορμός με πασχαλινά κουλούρια που μας περίσσεψαν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καλύπτουμε από πάνω με μεμβράνη και βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο, για 7 - 8 ώρες να παγώσει καλά.
Αφού παγώσει ο κορμός, αφαιρούμε τη επάνω μεμβράνη, τον αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε δίσκο ή πιατέλα, κι αφαιρούμε την άλλη μεμβράνη. 
Σοκολατένιος κορμός με πασχαλινά κουλούρια που μας περίσσεψαν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σοκολατένιος κορμός με πασχαλινά κουλούρια που μας περίσσεψαν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή ινδοκάρυδο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

-- Εναλλακτικά, αντί για φόρμα, μπορούμε να χωρίζουμε το μείγμα στα δύο, να το απλώσουμε σε δυο λαδόκολλες και να το τυλίξουμε όπως φτιάχνουμε τον κλασικό κορμό μωσαϊκό.


πηγη

Σχόλια