Τζιγεροσαρμάδες

Υλικά
    
•     1 αρνίσια ή κατσικίσια συκωταριά
•     1 αρνίσια μπόλια (σκέπη)
•     5 - 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
•     1 κρεμμύδι τριμμένο
•     5 πατάτες κυδωνάτες
•     1 ματσάκι άνηθο
•     ½ ματσάκι μαϊντανό
•     1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
•     1 αυγό φρέσκο
•     3 κουτ σούπας ρύζι καρολίνα πλυμένο
•     ½ κουτ. γλυκού κοφτό κανέλλα
•     1 κουτ. γλυκού κοφτό μπαχάρι τριμμένο
•     2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•     ⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•     αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
     
Εκτέλεση

Τζιγεροσαρμάδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τζιγεροσαρμάδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πλένουμε πολύ καλά τη συκωταριά, αφαιρούμε τα περισσότερα λίπη, την ψιλοκόβουμε μ᾿ ένα ψαλίδι κουζίνας και την αφήνουμε να στραγγίσει.
Τζιγεροσαρμάδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τζιγεροσαρμάδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τις δυο κουταλιές λάδι και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο.
Όταν γίνει διάφανο, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε μαζί για 2' ακόμη.
Τζιγεροσαρμάδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τζιγεροσαρμάδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα ρίχνουμε τα εντόσθια, τα μπαχαρικά, τον άνηθο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, μέχρι ν᾿ αλλάξει χρώμα η συκωταριά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο, ανακατεύουμε καλά και το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Τζιγεροσαρμάδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τζιγεροσαρμάδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν παγώσει λίγο, ρίχνουμε το αυγό, χτυπημένο και ανακατεύουμε.

Βάζουμε τη μπόλια σ᾿ ένα κατσαρολάκι με χλιαρό νερό, (όχι καυτό γιατί θα διαλυθεί) και την αφήνουμε να μαλακώσει, για να μπορούμε να την ανοίξουμε εύκολα.
Τζιγεροσαρμάδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τζιγεροσαρμάδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν μαλακώσει, την απλώνουμε και την κόβουμε σε μεγάλα, τετράγωνα κομμάτια.

Παίρνουμε ένα μικρό μπολάκι ή μια κουτάλα της σούπας και βάζουμε μέσα 1 κομμάτι μπόλια, (πρέπει να περισσεύει απ’ το χείλος για να καλύψουμε όλο τον τζιγεροσαρμά).
Τζιγεροσαρμάδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τζιγεροσαρμάδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Γεμίζουμε το μπολάκι ή την κουτάλα με γέμιση και γυρίζουμε προς τα μέσα την μπόλια που περισσεύει, κλείνοντάς την καλά.
Τζιγεροσαρμάδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τζιγεροσαρμάδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αναποδογυρίζουμε τον τζιγεροσαρμά σε ταψί με την ένωση προς τα κάτω.

Όταν τα τελειώσουμε όλα, βάζουμε ανάμεσά τους, πατάτες κομμένες κυδωνάτες και αλατισμένες.
Τζιγεροσαρμάδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τζιγεροσαρμάδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Περιχύνουμε με το λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, τελευταία σχάρα, για 1½ ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει το φαγητό και να μείνει με το λάδι του.

-- Εναλλακτικά, μπορούμε να τα ψήσουμε και στη σχάρα.


πηγη

Σχόλια