Υλικά
• 1 αρνίσια ή κατσικίσια συκωταριά
• 1 αρνίσια μπόλια (σκέπη)
• 5 - 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 1 κρεμμύδι τριμμένο
• 5 πατάτες κυδωνάτες
• 1 ματσάκι άνηθο
• ½ ματσάκι μαϊντανό
• 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
• 1 αυγό φρέσκο
• 3 κουτ σούπας ρύζι καρολίνα πλυμένο
• ½ κουτ. γλυκού κοφτό κανέλλα
• 1 κουτ. γλυκού κοφτό μπαχάρι τριμμένο
• 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• ⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
• 1 αρνίσια ή κατσικίσια συκωταριά
• 1 αρνίσια μπόλια (σκέπη)
• 5 - 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 1 κρεμμύδι τριμμένο
• 5 πατάτες κυδωνάτες
• 1 ματσάκι άνηθο
• ½ ματσάκι μαϊντανό
• 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
• 1 αυγό φρέσκο
• 3 κουτ σούπας ρύζι καρολίνα πλυμένο
• ½ κουτ. γλυκού κοφτό κανέλλα
• 1 κουτ. γλυκού κοφτό μπαχάρι τριμμένο
• 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• ⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τη συκωταριά, αφαιρούμε τα περισσότερα λίπη, την ψιλοκόβουμε μ᾿ ένα ψαλίδι κουζίνας και την αφήνουμε να στραγγίσει. | |
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τις δυο κουταλιές λάδι και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο. Όταν γίνει διάφανο, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε μαζί για 2' ακόμη. | |
Έπειτα ρίχνουμε τα εντόσθια, τα μπαχαρικά, τον άνηθο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, μέχρι ν᾿ αλλάξει χρώμα η συκωταριά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο, ανακατεύουμε καλά και το αποσύρουμε από τη φωτιά. | |
Όταν παγώσει λίγο, ρίχνουμε το αυγό, χτυπημένο και ανακατεύουμε. Βάζουμε τη μπόλια σ᾿ ένα κατσαρολάκι με χλιαρό νερό, (όχι καυτό γιατί θα διαλυθεί) και την αφήνουμε να μαλακώσει, για να μπορούμε να την ανοίξουμε εύκολα. | |
Όταν μαλακώσει, την απλώνουμε και την κόβουμε σε μεγάλα, τετράγωνα κομμάτια. Παίρνουμε ένα μικρό μπολάκι ή μια κουτάλα της σούπας και βάζουμε μέσα 1 κομμάτι μπόλια, (πρέπει να περισσεύει απ’ το χείλος για να καλύψουμε όλο τον τζιγεροσαρμά). | |
Γεμίζουμε το μπολάκι ή την κουτάλα με γέμιση και γυρίζουμε προς τα μέσα την μπόλια που περισσεύει, κλείνοντάς την καλά. | |
Αναποδογυρίζουμε τον τζιγεροσαρμά σε ταψί με την ένωση προς τα κάτω. Όταν τα τελειώσουμε όλα, βάζουμε ανάμεσά τους, πατάτες κομμένες κυδωνάτες και αλατισμένες. | |
Περιχύνουμε με το λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, τελευταία σχάρα, για 1½ ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει το φαγητό και να μείνει με το λάδι του. -- Εναλλακτικά, μπορούμε να τα ψήσουμε και στη σχάρα. πηγη |
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου