Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν για την ελαχιστοποίηση τόσο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων αλλά και της οικονομικής δαπάνης για την κατασκευή και εξοπλισμό της κατοικίας με βιώσιμη τεχνολογία.Ο όρος βιώσιμος χρησιμοποιείται πολύ τα τελευταία χρόνια αλλά σημαίνει πολύ περισσότερα από την εγκατάσταση μερικών φωτοβολταϊκών στην στέγη ενός σπιτιού. Πραγματική βιωσιμότητα μιας κατοικίας σημαίνει αρχιτεκτονική και κατασκευαστική καινοτομία , στο σχεδιασμό και την αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο , στα οικοδομικά υλικά , στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και την αποτελεσματικότητα τους, στην ορθή διαχείριση των υδάτων μέσω συστημάτων εξοικονόμησης νερού τα οποία αφορούν την συγκομιδή την χρήση και την ανακύκλωση του, αλλά και στην θέρμανση και φωτισμό του σπιτιού από μη ρυπογόνες πηγές ενέργειας όπως ο ήλιος και η γεωθερμία .
Η βασική καινοτομία μιας ενεργειακά-βιοκλιματικής κατοικίας στηρίζεται στο ότι οι παραπάνω μορφές ενέργειας και εξοπλισμού, αποκτούν ρόλο αυστηρά υποστηρικτικό – συμπληρωματικό στη θέρμανση και το δροσισμό της κατοικίας. Πρέπει η κατοικία να διατηρεί σταθερή μια συγκεκριμένη θερμοκρασία - αναλόγως την εποχή και το κλίμα της περιοχής.
Παραγωγή τροφής όλο το χρόνο μέσω της καλλιέργειας ή της εκτροφής ζώων στον περιβάλλοντα χώρο. Στόχος είναι η 100 % αειφορία ,κάλυψη όλων των βασικών αναγκών, 100 % αυτάρκεια από ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, θέρμανση, τροφή.
Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός κτιρίων με βάση το τοπικό μικροκλίμα, αποσκοπεί στην προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου