Την Μεγάλη Εβδομάδα ολοκληρώνεται η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, με την κορύφωση του Θείου δράματος και την Ανάσταση του Κυρίου μας.
Σκοπός της είναι να προετοιμάσει το νου και την ψυχή μας, μέσα από την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών μας και την προσευχή, για να μπορέσουμε να βιώσουμε τα Άγια Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.Πέρα όμως από την νηστεία και την προσευχή, μεγάλο κομμάτι της προετοιμασίας για την Ανάσταση και το Πάσχα, αποτελούν και όλα όσα προβλέπει η παράδοσή μας ότι πρέπει να κάνουμε.
Ανάλογα λοιπόν με την περιοχή και τα έθιμα που υπάρχουν, θα πρέπει να φροντίσουμε από την καθαριότητα των σπιτιών μας, μέχρι τα γλυκά και τα φαγητά που θα πρέπει να μαγειρέψουμε για το Πασχαλινό τραπέζι.
Οι συνταγές της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα
Σάββατο του Λαζάρου | |
Κυριακή των ΒαΐωνΕπειδή την ημέρα αυτή επιτρέπεται να φάμε ψάρι, έχει επικρατήσει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, να τρώμε μπακαλιάρο τηγανιτό και μάλιστα με σκορδαλιά. | |
Ανάλογα την περιοχή, αυτή τη μέρα, οι περισσότερες νοικοκυρές φτιάχνουν τα πασχαλινά κουλούρια. | |
Μεγάλη ΔευτέραΤη Μεγάλη Δευτέρα σε όλη την Ελλάδα ξεκινούν οι ετοιμασίες στα σπίτια για τον εορτασμό της Λαμπρής. Στα χωριά, κυρίως, ασπρίζουν με ασβέστη τις αυλές και βάφουν κόκκινες τις γλάστρες. Σε κάποιες περιοχές οι πιστοί συνηθίζουν να τρώνε μόνο ψωμί και νερό έως τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί, που θα μεταλάβουν των Αχράντων Μυστηρίων. | |
Μεγάλη ΤρίτηΣε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, τη Μεγάλη Τρίτη φτιάχνονται τα κουλουράκια και τα τσουρέκια, αν δεν τα έχουν φτιάξει την Κυριακή των Βαΐων. | |
Μεγάλη ΤετάρτηΤο απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης τελείται το μυστήριο του Μεγάλου Ευχελαίου, όπου διαβάζονται επτά Ευαγγέλια και επτά Ευχές. Με αυτό τον τρόπο ευλογείται το λάδι με το οποίο ο ιερέας «σταυρώνει» τους πιστούς στο μέτωπο, στο πηγούνι, στα μάγουλα και στις παλάμες. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, οι γυναίκες πηγαίνουν στο Μεγάλο Ευχέλαιο έχοντας μαζί τους μια σουπιέρα με αλεύρι που έχουν στερεώσει μέσα 3 κεριά. Αυτά τα κεριά τα καίνε κατά τη διάρκεια του μυστηρίου και το αλεύρι το χρησιμοποιούν για να φτιάξουν τα Πασχαλινά Κουλουράκια. Παλιότερα, οι γυναίκες έφτιαχναν ζύμη χωρίς προζύμι και την πήγαιναν στην εκκλησία. Ο παπάς ακουμπούσε πάνω στη ζύμη το Σταυρό με το Τίμιο Ξύλο και το ζυμάρι φούσκωνε. Αυτό αποτελούσε το προζύμι της χρονιάς. | |
Μεγάλη ΠέμπτηΤη Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε τα κόκκινα αυγά και ζυμώνουμε τα πασχαλινά τσουρέκια. Αυτήν την ημέρα οι νοικοκυρές δεν πλένουν, δεν απλώνουν ούτε κάνουν άλλες δουλειές στο σπίτι. | |
Μεγάλη ΠαρασκευήΤο μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Χριστός αποκαθηλώνεται και τοποθετείται στον Επιτάφιο όπου θα γίνει η περιφορά του το βράδυ, ενώ οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα όλη την ημέρα. Για τους πιστούς, η νηστεία της ημέρας είναι αυστηρότατη και απαγορεύει ακόμα και το λάδι, ενώ το έθιμο απαγορεύει κάθε εργασία την ημέρα αυτή. Ακόμη και σήμερα σε κάποια χωριά, τη Μεγάλη Παρασκευή οι κάτοικοι δεν βάζουν κατσαρόλα στη φωτιά, ούτε καν στρώνουν τραπέζι. Το βράδυ γίνεται ο Εσπερινός και η περιφορά του Επιταφίου, ο στολισμός και η περιφορά του οποίου είναι το κυριότερο έθιμο της Μεγάλης Παρασκευής. | |
Μεγάλο ΣάββατοΤο Άγιο Φως οι πιστοί το μεταφέρουν στα σπίτια τους και σε κάποιες περιοχές μάλιστα θεωρείται καλοτυχία να μη σβήσει η λαμπάδα μέχρι να φτάσουν στο σπίτι τους. Μπαίνοντας «σταυρώνουν» πρώτα το ανώφλι της εξώπορτας, ενώ παλαιότερα ανανέωναν και το φως του καντηλιού και μάλιστα προσπαθούσαν να το κρατήσουν αναμμένο όσο περισσότερες μέρες μπορούσαν χωρίς να σβήσει. | |
Το μεγάλο Σάββατο ζυμώνουμε το Λαμπρόψωμο κι ετοιμάζουμε τη μαγειρίτσα. | |
Καθώς και τις γαρδούμπες, το σπληνάντερο ή τους τζιγεροσαρμάδες, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. | |
Για την άλλη μέρα, την Κυριακή του Πάσχα, ετοιμάζουμε το κοκορέτσι μας και το αρνί για να μπει στη σούβλα. |
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου