Όλοι μας αισθανόμαστε την έντονη επιθυμία να βρεθούμε στην αγκαλιά της μητέρας φύσης, να γευτούμε όλη εκείνη την ενέργεια που μας κάνει τόσο καλό, στο σώμα και στην ψυχή μας. Συχνά, εκείνες τις δύσκολες ώρες της καθημερινότητας, φέρνουμε στο μυαλό μας εικόνες που μας γαληνεύουν, όπως μια λευκή αμμουδιά, ένα φθινοπωρινό μονοπάτι στους πρόποδες ενός βουνού. Ίσως αδημονούμε να περπατήσουμε ανάμεσα από τις βελανιδιές ενός δάσους, να κάνουμε κανό σε ένα ποτάμι…Όποιες κι αν είναι οι προτιμήσεις μας, όλοι μας λαχταρούμε κάποιες στιγμές να βρεθούμε κοντά στη φύση και έχουμε πολλούς και καλούς λόγους για να το κάνουμε!
Η Οικοθεραπεία μας κάνει καλό!
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συνδεθεί με διάφορους τύπους καρκίνου και παχυσαρκίας, με ψυχικές διαταραχές και άλλα προβλήματα υγείας.
Είτε έτσι είτε αλλιώς … ένας περίπατος στην εξοχή, ή στην ύπαιθρο, κάτω από έναν ζεστό, γλυκό ήλιο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να γεμίσουμε το οργανισμό μας βιταμίνη D.
Όσοι υποστηρίζουν τη θεωρία της γείωσης, θεωρούν ότι συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.
Όποια και αν είναι η γνώμη σας, η γείωση είναι άλλη μια θετική ενέργεια της εξοχής, ειδικά όταν είμαστε ξυπόλυτοι, ή κολυμπάμε στη θάλασσα, στη λίμνη, ή σε ένα ποτάμι.
Μία βόλτα στην εξοχή είναι ένα διάλειμμα από την ατμοσφαιρική ρύπανση και ο αέρας της εξοχής έχει επιπλέον οφέλη. Το αεράκι της εξοχής είναι μια καλή πηγή ευεργετικών αρνητικών ιόντων∙ περιοχές όπως η παραλία και οι καταρράκτες είναι ιδιαίτερα καλές πηγές φρέσκου και καθαρού αέρα. Αυτά τα αρνητικά ιόντα υπάρχουν επίσης στο φως του ήλιου, κυκλοφορούν στον αέρα μετά από μια καταιγίδα και αναδύουν μια “φρεσκάδα”, τρυφερή και δροσερή, ένα θαύμα που μοσχοβολάει. Ο εσωτερικός αέρας, αντίθετα, είναι ανεπαρκής στα αρνητικά ιόντα και είναι συχνά ξηρός και μολυσμένος.
Τα αρνητικά ιόντα θεωρούνται τα «αντικαταθλιπτικά της φύσης» και το θεραπευτικό τους αποτέλεσμα είναι τεκμηριωμένο.
Ενώ κάποτε τα παιδιά περνούσαν περισσότερο χρόνο στην εξοχή, χαζεύοντας τα πολύχρωμα λουλούδια, το φως, τον ήλιο, τώρα περνούν επτά ώρες την ημέρα περίπου μπροστά από μια οθόνη τηλεόρασης, έναν υπολογιστή ή ένα tablet με τεχνητό φως. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση της μυωπίας, ακόμα και σε παιδιά που δεν έχουν γενετική προδιάθεση!
Πράγματι, σύμφωνα με μια μελέτη του 2007 παιδιά που βρίσκονταν τουλάχιστον 2 ώρες την ημέρα σε εξωτερικό χώρο, είχαν τέσσερις φορές λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν μυωπία, μια πάθηση που έχει κακές επιπτώσεις για τα παιδιά. Σύμφωνα με τους ερευνητές το λαμπερό εξωτερικό φως βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τη σωστή απόσταση μεταξύ του αμφιβληστροειδούς και του φακού, γεγονός που βοηθά στη διατήρηση καλής όρασης όσο περνούν τα χρόνια. Επειδή ο εσωτερικός φωτισμός δεν προσφέρει το ίδιο πλεονέκτημα, τα παιδιά που περνούν πολύ χρόνο σε εσωτερικούς χώρους είναι πολύ πιθανότερο να αποκτήσουν προβλήματα όρασης αργότερα στη ζωή τους.
Τέλος, η διαρκής εστίαση σε μια οθόνη μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση των ματιών, πονοκεφάλους, προβλήματα στο λαιμό ή την πλάτη και άλλα προβλήματα στους ενήλικες.
Παράλληλα, ισχύει και ο αντίθετος συσχετισμός∙ το βραδινό φως φαίνεται πως βοηθά στην αύξηση του βάρους (γι΄αυτό φροντίστε να κοιμάστε στο σκοτάδι), αλλά μόλις μισή ώρα έκθεσης στον ήλιο πριν το μεσημέρι ήταν αρκετή για να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού βάρους. Πολλοί γιατροί συστήνουν την έκθεση στον ήλιο για την καλύτερη λειτουργία του θυρεοειδούς.
Υπάρχουν λάμπες φωτισμού 10.000 lux που πλησιάζουν στο επίπεδο της εξωτερικής φωτεινότητας και χρησιμοποιούνται συχνά το χειμώνα από άτομα που υποφέρουν από Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή, αλλά τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το αληθινό ηλιακό φως.
Οικοθεραπεία: Είναι ο καλύτερος τρόπος για να μας δείξει η φύση την φροντίδα της;
Υπάρχουν επιλογές για να βιώσουμε τα οφέλη της φύσης, αλλά η καλύτερη (και λιγότερο δαπανηρή) επιλογή είναι απλά να βγούμε έξω … το πρωί …και να περπατήσουμε εκεί που υπάρχουν όμορφα καταπράσινα δεντράκια!
Η κηπουρική είναι άλλος ένας πολύ καλός τρόπος να βρισκόμαστε στη φύση, ενώ το πρωινό πότισμα μας βοηθά να απολαμβάνουμε και να δεχόμαστε με αγαλλίαση το φως του ήλιου.
Επιλέξτε τι είναι το καλύτερο για εσάς, ξεκλέψτε χρόνο να βιώσετε το πρωινό φως, την δροσερή ατμόσφαιρα και την όμορφη θαλπωρή που μας χαρίζει η μητέρα φύση. Χρειάζεστε κάποια άλλο κίνητρο;
Η ανάγκη να βγαίνουμε έξω ίσως λειτουργεί ενστικτωδώς, ωστόσο, η επιστήμη έχει πλέον τεκμηριώσει το γεγονός ότι στην ουσία το φυσικό περιβάλλον είναι απαραίτητο για να νιώθουμε και να είμαστε καλά. Πράγματι, υπάρχει ο όρος Οικοθεραπεία που περιγράφει αυτόν τον μηχανισμό και αναφέρεται στα διάφορα σωματικά και ψυχολογικά οφέλη που βιώνουμε όταν είμαστε στην εξοχή.
Νοητικά οφέλη.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2009, άτομα που ζουν στην εξοχή, σε ένα περιβάλλον γεμάτο δέντρα και πράσινο, ή σε περιοχές που η επαφή με τη φύση είναι άμεση κι εύκολη, είναι πολύ πιο υγιή από εκείνα που ζουν σε αστικά περιβάλλοντα. Πράγματι, όσοι ζουν κοντά σε πάρκα, στην εξοχή, ή σε δασικές περιοχές, υπέφεραν λιγότερο από άγχος ή κατάθλιψη.
Καταπραΰνει το άγχος, βοηθά την καρδιά!
Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, το ποσοστό κορτιζόλης, οι καρδιακοί παλμοί και η αρτηριακή πίεση ατόμων που είχαν τη δυνατότητα να κάνουν πεζοπορία ή να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν σε ένα δάσος ήταν σημαντικά χαμηλότερα.
Σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Ιλινόις παιδιά που έπασχαν από ΔΕΠΥ (ADD / ADHD) παρουσίασαν μείωση των συμπτωμάτων μετά από μια βόλτα στην εξοχή (το γεγονός αυτό συνδέεται με μια μελέτη η οποία χρήζει μεγαλύτερης τεκμηρίωσης και αναφέρει ότι αυτές οι διαταραχές είναι τουλάχιστον εν μέρει διαταραχές λόγω έλλειψης φύσης).
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, οι ψυχολόγοι Andrea Taylor και Frances Kuo διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με Π.Ε.Δ.Υ. παρουσίασαν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων αφού συμμετείχαν σε δραστηριότητες σε φυσικό περιβάλλον πρασίνου. Όποια και αν ήταν η δραστηριότητα – είτε έπαιζαν μπάσκετ είτε διάβαζαν κάποιο βιβλίο – ο βαθμός ανακούφισης από τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ συνδέθηκε με το πράσινο του περιβάλλοντος, τους δρόμους με τα δέντρα, τις αυλές και τα πάρκα, που αγκάλιαζαν εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους που δεν είχαν πρασινάδα.
Εννοείται βέβαια, ότι μια περιστασιακή επαφή με τη φύση για ένα παιδί που παλεύει με τα συμπτώματα της Π.Ε.Δ.Υ δεν είναι αρκετή∙ είναι σημαντικό όλη η οικογένεια να περνά αρκετό χρόνο στην εξοχή, σε μέρη όπου κυριαρχεί το πράσινο, όπως πάρκα, άλση κ.λπ., βοηθώντας το παιδί να αντιμετωπίσει εκείνες τις δύσκολες στιγμές.
Καλύτερος ύπνος και μακροζωΐα.
Ύπνος κοντά στη φύση! Κάποιες μελέτες αναφέρουν ότι η φύση μας βοηθά να κοιμόμαστε καλύτερα, ενισχύει την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνει το άγχος. Ίσως αυτοί είναι και οι λόγοι που οι επαγγελματίες κηπουροί ζουν περισσότερο, ενώ τα λεγόμενα «λουτρά δάσους» (ο χρόνος που περνάει κανείς στο δάσος) έχουν γίνει δημοφιλή στην Ιαπωνία και μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις εντάσσονται και σε ιατρικά προγράμματα.
Η φύση μας κάνει καλό!
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλουν στην διατήρηση μιας καλής υγείας (αν και το πραγματικό όφελος ενδεχομένως να είναι ένα άυλο γεγονός που το αισθανόμαστε ενστικτωδώς, χωρίς να μπορούμε να το εξηγήσουμε)…
Γιατί η φύση βοηθά την υγεία μας;
Πόσες φορές έχετε εγκλωβιστεί σε κάποιον εσωτερικό χώρο και νιώσατε να σας κόβεται η αναπνοή; Να θέλετε να βγείτε έξω, να πάρετε ανάσα; Ένας βασικός λόγος (εκτός της αγάπης μας για τη φύση) είναι ο εξής:
Ένας λόγος που η εξοχή βοηθά να διατηρούμε την υγεία μας είναι ότι παίρνουμε βιταμίνη D, η οποία παράγεται από το φως του ήλιου. Αυτή η ζωτική προ-ορμόνη είναι υπεύθυνη για πολλούς παράγοντες της υγείας μας.
Αν και η βιταμίνη D είναι διαθέσιμη ως συμπλήρωμα, μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να την απορροφήσουν αποτελεσματικά, οπότε η έκθεση στον ήλιο είναι απαραίτητη για να αποκτήσουν επαρκή επίπεδα Βιταμίνης D.
Άσκηση και γυμναστική!
Εκτός κι αν είστε εραστής της οδήγησης στο δάσος, οι περισσότερες δραστηριότητες στη φύση περιλαμβάνουν κάποια μορφή άσκησης∙ αναρρίχηση, κολύμβηση, πεζοπορία, κανό, ορειβασία, διότι αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος να γίνουμε ένα με το περιβάλλον μας!
Ποιος δεν γνωρίζει τα οφέλη της άσκησης για τον οργανισμό! Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν σκαρφαλώνουμε εύκολα στα βουνά! Κι όμως, η εξοχή είναι μια καλή ευκαιρία να συνδυάσουμε τη διασκέδαση με τα οφέλη της μητέρας φύσης και μια καλή φυσική κατάσταση.
Οπότε, αφού όλη μέρα είμαστε στους δρόμους και τρέχουμε ανηλεώς, τουλάχιστον ας κάνουμε αυτό το τρέξιμο μέσα στο δάσος (ή στο διπλανό πάρκο)!
Γείωση
Οι γνώμες της σύγχρονης ιατρικής διίστανται σχετικά με αυτό το μυστικό θαύμα της φύσης. Η βασική θεωρία αναφέρει ότι επειδή πολλοί από εμάς δεν έρχονται σε άμεση φυσική επαφή με τη Γη, δημιουργείται στο σώμα ένα θετικό φορτίο. Η άμεση φυσική επαφή με τη Γη λειτουργεί ως «γείωση», ακριβώς όπως συμβαίνει και στις ηλεκτρικές πρίζες, μειώνοντας αυτή την επιπλέον θετική φόρτιση.
Σας είναι δύσκολο να βγείτε έξω;
Υπάρχουν τρόποι να βιώσετε τα οφέλη της γείωσης σε εσωτερικούς χώρους με τη χρήση κάποιου ειδικού χαλιού γείωσης.
Καθαρός αέρας.
Ο εσωτερικός αέρας είναι συχνά μέχρι και 70 φορές πιο μολυσμένος από τον αέρα της υπαίθρου. Βρισκόμαστε σε χώρους με αεροστεγή μόνωση, κλειστά παράθυρα, κλειστές πόρτες και πληθώρα χημικών και πλαστικών με τα οποία γεμίζουμε το σπίτι μας! Αυτό σημαίνει ότι ερχόμαστε σε επαφή με περίπου 6.000 χημικά στοιχεία σε τακτική βάση.
Έχετε κλειστούς χώρους; Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για να βελτιώσετε την ποιότητα του αέρα του εσωτερικού χώρου ή αγοράστε κάποια φυτά εσωτερικού χώρου για τη βελτίωση της ατμόσφαιρας.
Ένα εκπληκτικό όφελος της παραμονής στη φύση είναι ότι ο οργανισμός μας αναζωογονείται συνεχώς. Στον σύγχρονο κόσμο παρατηρείται αύξηση των προβλημάτων όρασης, ειδικά στα παιδιά. Ένας πιθανός λόγος είναι ο χρόνος που καταναλώνουμε μπροστά από έναν υπολογιστή, ή μια οθόνη τηλεόρασης σε καθημερινή βάση.
Υγιής κιρκαδικός ρυθμός!
Η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά κάτω από το πρωινό φως του ήλιου, συμβάλει στη μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας. Πράγματι, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου Northwestern, όσο νωρίτερα βγαίνουμε έξω, τόσο περισσότερο μειώνεται ο ΔΜΣ. Αυτό ίσχυε ακόμη κι όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ΄όψιν στοιχεία όπως η άσκηση, η ηλικία, η πρόσληψη θερμίδων και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον ΔΜΣ.
Πώς εξηγείται αυτό; Το πρωινό φως του ήλιου βοηθά να διατηρηθούν τα επίπεδα κορτιζόλης και ο κιρκαδικός ρυθμός στα σωστά επίπεδα.
Λειτουργεί ο εσωτερικός φωτισμός;
Το πρωινό φως της ημέρας έχει συνήθως ένταση χιλιάδων “lux”, ουσιαστικά ένα lumen ανά τετραγωνικό μέτρο. O εσωτερικός φωτισμός έχει ένταση συνήθως μόνο μερικές εκατοντάδες lux και δεν περιέχει το ευρύ φάσμα του φωτός που απαιτείται για να υποστηρίξει σωστά το βιολογικό ρολόι του οργανισμού μας.
Όπως είδαμε, η φύση προσφέρει πολλά και σημαντικά οφέλη στον οργανισμό μας, αλλά ποιος είναι τελικά ο λόγος που η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους μας επηρεάζει ψυχολογικά και σωματικά;
Ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε!
Αναζητήστε ένα μέρος κοντά στο σπίτι σας που να έχει δέντρα, αγριολούλουδα, ίσως έναν μικρό καταρράκτη… Πάρτε τα παιδάκια σας και βγείτε όλοι μαζί, δείξτε τους πώς να απολαμβάνουν τη φύση.
Η κηπουρική είναι άλλος ένας πολύ καλός τρόπος να βρισκόμαστε στη φύση, ενώ το πρωινό πότισμα μας βοηθά να απολαμβάνουμε και να δεχόμαστε με αγαλλίαση το φως του ήλιου.
Επιλέξτε τι είναι το καλύτερο για εσάς, ξεκλέψτε χρόνο να βιώσετε το πρωινό φως, την δροσερή ατμόσφαιρα και την όμορφη θαλπωρή που μας χαρίζει η μητέρα φύση. Χρειάζεστε κάποια άλλο κίνητρο;
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου