Λικέρ Μέσκουλο (Μούσμουλο)

 









Υλικά


•    14 - 16 μούσμουλα (μέσκουλες) ολόκληρα
•    8 - 10 κουκούτσια από μούσμουλα (30 γρ.)
•    550 ml τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο) κονιάκ ή βότκα
•    60 γραμ. 2 κουτ. σούπας ζάχαρη

   Για το σιρόπι

•    280 γραμ. ζάχαρη
•    250 γραμ. νερό
•    1/2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Αγοράζουμε ή ακόμα καλύτερα μαζεύουμε τις μέσκουλες (μούσμουλα), ώριμες, αλλά όχι παραγινωμένες.
Τις πλένουμε, τις σκουπίζουμε πολύ καλά, τις καθαρίζουμε, τις χαράζουμε 2 - 3 φορές και στη συνέχεια βάζουμε τις μέσκουλες, σ᾿ ένα μεγάλο, καθαρό βάζο ή μπουκάλι, μαζί με τα κουκούτσια, τη ζάχαρη και το τσίπουρο ή όποιο άλλο αλκοόλ επιλέξουμε.
Λικέρ Μέσκουλο (Μούσμουλο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ Μέσκουλο (Μούσμουλο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τοποθετούμε πλαστική μεμβράνη στο στόμιο, για να σφραγίσει καλά το βάζο ή το μπουκάλι, το κλείνουμε με το καπάκι του και το ανακινούμε 2 - 3 φορές.

Το αφήνουμε σε μέρος που να το "βλέπει" ο ήλιος αρκετές ώρες (ιδανικά σε βεράντα), για 30 - 40 μέρες, ανακινώντας το βάζο ή το μπουκάλι 1 φορά την εβδομάδα.
Λικέρ Μέσκουλο (Μούσμουλο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ Μέσκουλο (Μούσμουλο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ' ένα μπωλ, στρώνουμε ένα τούλι, αδειάζουμε το ποτό μαζί μαζί τις μέσκουλες, αφαιρούμε τα κουκούτσια, δένουμε το τούλι και το βάζουμε να στραγγίσει.

Στο μεταξύ, έχουμε βάλει σ᾿ ένα κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη και τα βράζουμε για 3', από την ώρα που θα πάρει βράση. Έπειτα ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, τοποθετούμε τις μέσκουλες στο σιρόπι και βράζουμε για 5' λεπτά, από την ώρα που θα ξαναρχίσει ο βρασμός. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Σουρώνουμε το ποτό με ένα σουρωτήρι και τουλπάνι (λεπτό ύφασμα), διπλωμένο 1 - 2 φορές ή βαμβάκι, για να αφαιρέσουμε τυχόν υπολείμματα που μπορεί να υπάρχουν και προσθέτουμε το σιρόπι.Ανακατεύουμε το σουρωμένο ποτό με το σιρόπι, το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα ή μπουκάλια που κλείνουν καλά και το αφήνουμε 5 - 6 μέρες να ωριμάσει.
Λικέρ Μέσκουλο (Μούσμουλο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ Μέσκουλο (Μούσμουλο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα, το ξανασουρώνουμε, με φίλτρο του καφέ, αν χρειαστεί και απολαμβάνουμε την υπέροχη, δυνατή γεύση του και το πολύ ωραίο άρωμά του.

-- Αν δεν μας αρέσουν τα πολύ γλυκά λικέρ, βάζουμε 100 γραμ. σιρόπι λιγότερο, δοκιμάζουμε το αποτέλεσμα και ανάλογα, το φέρνουμε στη γεύση μας.


ΠΗΓΗ

Σχόλια