Υλικά
- 1 κρεμμύδι κόκκινο ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σ. τζίντζερ τριμμένο
- 1 πράσο μόνο το λευκό μέρος κομμένο σε φέτες χωρίς τα εξωτερικά χοντρά φύλλα
- 2 μικρές πιπεριές πράσινες ξεσποριασμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους
- 1 μικρό καρότο κομμένο σε μικρούς κύβους
- 250 γραμ. μικρά αγαρικά μανιτάρια κομμένα σε φέτες
- 50 mi κρασί λευκό ξηρό
- 1 κύβο ζωμό μανιτάρι
- 1 κουτ. σ. πελτέ ντομάτας
- 2 κλωνάρια ρίγανη μόνο φύλλα
- 2 κλωνάρια θυμάρι μόνο φύλλα
- 2 κλωνάρια βασιλικό μόνο φύλλα ψιλοκομμένα
- 1 κλωνάρι δεντρολίβανο μόνο φύλλα ψιλοκομμένα
- 100 γραμ. κριθαράκι ολικής μέτριο
- 1 λίτρο νερό
- 3 κουτ. σ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα + 2 κουτ. σ. για τα μανιτάρια + 1 κουτ. σ. για το κριθαράκι
- 50 γραμ. καπνιστό μετσοβόνε τριμμένο
- Ανθό ή αλάτι
- Πιπέρι φρέσκο τριμμένο από μύλο
Οδηγίες μαγειρέματος
- Βήμα 1
Συγκεντρώνουμε τα υλικά μας μετρημένα, και κόβουμε τα λαχανικά μας.
Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε με 2 κουτ. σ. ελαιόλαδο τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν.
Τα βγάζουμε σε πιάτο, και τα αφήνουμε στην άκρη. - Βήμα 2
Σε άλλο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά 6/9 σοτάρουμε διαδοχικά, με 3 κουτ. σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το τζίντζερ, τα πράσα, το καρότο, και τις πιπεριές.
Αλατίζουμε, τρίβουμε πιπέρι, ρίχνουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά μέσα στα λαχανικά, δυναμώνουμε την φωτιά στο φουλ, 9/9 και σβήνουμε με το κρασί.
Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ μισό λεπτό, και διατηρούμε το μείγμα ζεστό επάνω στην εστία 1/9. - Βήμα 3
Βράζουμε 1 λίτρο νερό σε κατσαρόλι, ρίχνουμε μέσα τον κύβο μανιτάρι, και μόλις πάρει βράση, ανακατεύουμε να διαλυθεί.
Διατηρούμε τον ζωμό ζεστό επάνω σε εστία.
Σε διπλανή εστία σε αντικολλητικό τηγάνι με 1 κουτ. σ ελαιόλαδο, καβουρδίζουμε το κριθαράκι, σε δυνατή φωτιά, 9/9 ανακατεύοντας αδιάκοπα μέχρι να αλλάξει χρώμα, χωρίς να καεί.
Ρίχνουμε το καβουρδισμένο κριθαράκι μέσα στα λαχανικά και ανεβάζουμε ελάχιστα την θερμοκρασία στο 4/9. - Βήμα 4
Ξεκινάμε να ρίχνουμε με κουτάλα της σούπας λίγο - λίγο τον ζωμό που είναι σε χαμηλό βρασμό, αλλά όχι να κοχλάζει 5/9 περιμένοντας να απορροφηθεί πρώτα ο ζωμός, και μετά να ρίξουμε την επόμενη κουτάλα για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να τελειώσει ο ζωμός και να γίνει το κριθαράκι.
Όταν είναι έτοιμο, αποσύρουμε εκτός εστίας, και ενσωματώνουμε ανακατεύοντας τα μυρωδικά μας, τα μανιτάρια, και το τριμμένο μετσοβόνε.
Σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε το φαΐ 3 λεπτά να ηρεμήσει, εκτός εστίας πάντα. - Βήμα 5
Κατόπιν σερβίρουμε το κριθαρότο, και απολαμβάνουμε.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου