Μοναξιά ανάμεσα σε πολλούς: Η εσωτερική απόσταση












 Η μοναξιά, παρά την παρουσία άλλων ανθρώπων γύρω μας, είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο που συνδέεται περισσότερο με την ποιότητα των σχέσεων παρά με την ποσότητα. Μπορεί κάποιος να βρίσκεται ανάμεσα σε φίλους, οικογένεια ή συναδέλφους και να εξακολουθεί να νιώθει βαθιά μοναξιά. Αυτό συμβαίνει όταν οι συναισθηματικές ανάγκες του ατόμου δεν καλύπτονται, είτε λόγω έλλειψης ουσιαστικής σύνδεσης είτε λόγω δυσκολίας στο να εκφράσει πραγματικά συναισθήματα και σκέψεις.

Σύμφωνα με τη ψυχολογία, η μοναξιά δεν είναι απλώς η φυσική απομόνωση, αλλά μια εσωτερική εμπειρία. Η αίσθηση της μοναξιάς μπορεί να πηγάζει από έλλειψη αυθεντικής επικοινωνίας, φόβο απόρριψης ή χαμηλή αυτοεκτίμηση, που καθιστά δύσκολο το άνοιγμα στους άλλους. Συχνά, οι άνθρωποι που αισθάνονται μοναξιά σε κοινωνικές καταστάσεις έχουν την αίσθηση ότι οι άλλοι δεν τους κατανοούν ή ότι δεν μπορούν να βρουν κάποιον να τους δεχτεί για αυτό που είναι πραγματικά.

Αυτό το είδος μοναξιάς συνδέεται με συναισθηματικά κενά, τα οποία μπορεί να δημιουργούνται από παλιές τραυματικές εμπειρίες, όπως η έλλειψη υποστήριξης στην παιδική ηλικία ή οι διαταραγμένες σχέσεις. Όταν οι άνθρωποι δυσκολεύονται να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις ή να εμπιστευτούν τους άλλους, η μοναξιά γίνεται ένας μηχανισμός άμυνας, αλλά και μια πηγή πόνου.

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, η ψυχολογία προτείνει την καλλιέργεια της αυτογνωσίας και της αυτοαποδοχής. Οι σχέσεις μας με τους άλλους συνήθως αντικατοπτρίζουν τη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας. Όταν αναγνωρίσουμε τα βαθύτερα συναισθήματά μας και τα μοιραστούμε με αξιόπιστους ανθρώπους, μπορούμε να δημιουργήσουμε πιο ουσιαστικές και υποστηρικτικές σχέσεις. Επίσης, είναι σημαντικό να προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις δικές μας ανάγκες και να ζητάμε βοήθεια όταν τη χρειαζόμαστε.

ΠΗΓΗ

Σχόλια