Τα μαντί είναι ευρύτατα διαδεδομένα ζυμαρικά, συνήθως γεμιστά με κιμά. Η οικογενειακή ποντιακή συνταγή της Βαλεντίνας Τριανταφυλλίδου από το ομώνυμο εστιατόριο τα θέλει μεγαλούτσικα, μαγειρεμένα στον ατμό. Περιχυμένα με γιαούρτι ή πασκιτάν είναι όνειρο.
Σε ολόκληρο τον Δρόμο του Μεταξιού, από τη Μικρά Ασία μέχρι την Κίνα, τα μαντί είναι ένα ευρύτατα διαδεδομένο ζυμαρικό, συνήθως γεμιστό με κιμά – στις νηστίσιμες παραλλαγές των χριστιανικών πληθυσμών περιέχει πατάτα και μπαχαρικά. Η ονομασία τους εμφανίζει ελάχιστες διαφορές, γεγονός εντυπωσιακό για την τόσο αχανή έκταση στην οποία απαντώνται. Οι πιο σημαντικές διαφορές εντοπίζονται στο σχήμα και στο μέγεθος: στις αγροτικές περιοχές του Πόντου τα μαντί(α) είναι πουγκιά μεγαλούτσικα (4-5 κομμάτια στην κάθε μερίδα) και μαγειρεύονται στον ατμό, ενώ στα αστικά κέντρα με την πιο εκλεπτυσμένη κουζίνα, όπως στην Καισάρεια της Καππαδοκίας, στη Σμύρνη και στην Κωνσταντινούπολη, τα μαντί είναι μικροσκοπικά, πλάθονται άλλοτε σαν πουγκιά και άλλοτε σαν κλειστές βαρκούλες και βράζουν σε νερό ή ζωμό. Τα μαντί της Βαλεντίνας Τριανταφυλλίδου από το ομώνυμο εστιατόριο στην Καλλιθέα είναι η οικογενειακή ποντιακή συνταγή και μαγειρεύονται στον ατμό.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου