Υλικά
- 3 αυγά
- 200 γρ. ζάχαρη
- 200 ml χυμός πορτοκαλιού (φρεσκοστυμμένος)
- 200 ml ηλιέλαιο ή λιωμένο βούτυρο
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (16 γρ.)
- 1 πρέζα αλάτι
- λίγη βανίλια (προαιρετικά)
Για το γλάσο (προαιρετικά):
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 2-3 κ.σ. χυμός πορτοκαλιού
Εκτέλεση
- Προθερμάνει τον φούρνο στους 180°C (στις αντιστάσεις) ή στους 170°C (στον αέρα).
- Ετοίμασε τη φόρμα: Βουτύρωσε και αλεύρωσε ελαφρά μια φόρμα για κέικ (διάμετρος περίπου 22-24 εκ.) ή χρησιμοποίησε αντικολλητικό χαρτί.
- Ανακάτεψε τα υγρά υλικά: Σε ένα μεγάλο μπολ, χτύπησε με το μίξερ ή με σύρμα τα αυγά και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Πρόσθεσε τον χυμό πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Πρόσθεσε τα στερεά υλικά: Κοσκίνισε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Στη συνέχεια, πρόσθεσε τα σταδιακά στο μείγμα των υγρών, ανακατεύοντας απαλά με σπάτα ή σε χαμηλή ταχύτητα για να μη χάσεις τον αέρα.
- Ψήσιμο: Ρίξε το μείγμα στη φόρμα και ψήσε για 40-50 λεπτά, μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο του κέικ. Άφησε να κρυώσει ελαφρώς πριν το ξεφορμάρεις.
- Προετοιμασία γλάσου: Αν θέλεις, φτιάξε το γλάσο ανακατεύοντας τη ζάχαρη άχνη με τον χυμό πορτοκαλιού μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Ρίξε το πάνω από το κρύο κέικ.
Συμβουλές
- Αν θες το κέικ πιο αφράτο, μπορεί να αντικατασταθεί το μισό αλεύρι με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
- Πρόσθεσε λίγα κομματάκια σοκολάτας ή ξηρούς καρπούς για παραπάνω γεύση.
Καλή απόλαυση! 🍊
Δέσποινα Μπλάτζα
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου