Οι πάμπολλες χρήσεις της κανέλας
Επειδή μας αρέσει πολύ το λάδι,
επειδή το λάδι είναι όντως ένας θησαυρός υγείας,
επειδή η χώρα μας έχει ένα από τα καλύτερα λάδια του κόσμου ας δούμε μια απλή τεχνική αρωματισμού του με κανέλα.*
Aς ξεκινήσουμε και
1ο ~ ας αρωματίσουμε το λάδι μας με κανέλα και δάφνη
Eίναι ένα εξαιρετικά εύγευστο λάδι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να μαρινάρουμε κρέατα, να το προσθέσουμε σε βραστά ως επί το πλείστον κρέατα αλλά κυρίως σε σαλάτες με ωμά λαχανικά και βότανα και σε φρουτοσαλάτες.
θα χρειαστούμε :
– έξι ξυλάκια κανέλα Κεϋλάνης -προσέχουμε να είναι φρέσκα- αν δεν είμαστε πολύ σίγουροι ότι είναι φρέσκα ας τα ξύσουμε λίγο εξωτερικά με έναν τρίφτη
– πέντε φύλλα δάφνης
– ένα γυάλινο δοχείο με μεγάλο στόμιο το οποίο να χωράει περίπου ένα λίτρο λάδι
– ελαιόλαδο
Και
– βάζουμε όλα μας τα υλικά στο γυάλινο δοχείο μας – το λάδι μας πρέπει οπωσδήποτε να σκεπάζει τα ξυλάκια κανέλας και τα φύλλα της δάφνης
– το κλείνουμε πολύ καλά και
– το βάζουμε σε ένα φωτεινό σημείο για περίπου είκοσι περίπου μέρες
– ανοίγουμε το βάζο μας και αφαιρούμε τη δάφνη και την κανέλα και μπορούμε να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το λάδι μας.
ας συνεχίσουμε και
2ο~ας αρωματίσουμε και την ζάχαρή μας με κανέλα– Η ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι οργανική ακατέργαστη ζαχαροκάλαμου , από την οποία δεν έχει απομακρυνθεί η μελάσα
Η γεύση και το άρωμα της κανέλας κάνει πολλά γλυκά και φαγητά πολύ ευχάριστα στον ουρανίσκο μας.
Η κανέλα από μόνη της χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές, αλλά ο συνδυασμός με τη ζάχαρη είναι ένα υπέροχο συστατικό σε πολλά γλυκά αλλά και σε σνακ δικής μας επινόησης
Ένα παράδειγμα;
Φρέσκο ζυμωμένο και ψημένο από μας ψωμί, αλειμμένο
με φρέσκο λάδι και πασπαλισμένο με αρωματισμένη με κανέλα ζάχαρη – και ναι είναι ένα πάνγευστο και υγιεινότατο σνακ για τα παιδιά μας.
Πως να αρωματίσουμε τη ζάχαρη με κανέλα
θα χρειαστούμε:
– μιά κουταλιά της σούπας οργανική ακατέργαστη ζάχαρη ζαχαροκάλαμου, από την οποία δεν έχει απομακρυνθεί η μελάσα
– ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα
– μιά πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο
– γυάλινο δοχείο που να κλείνει αεροστεγώς
Και
– ρίχνουμε την κανέλα μας και τη ζάχαρη σε ένα γυάλινο μπολ και ανακατεύουμε πολύ-πολύ καλά τα δυό μας υλικά ώστε να ομογενοποιηθούν πλήρως.
– δοκιμάζουμε το μείγμα μας ώστε να το φέρουμε στα γούστα μας προσθέτοντας ανάλογα ζάχαρη ή κανέλα
– η ακατέργαστη μαύρη ζάχαρη είναι ένας άψογος σύντροφος της κανέλας και του γαρίφαλου, δημιουργώντας έναν τέλειο συνδυασμό.
– ρίχνουμε το μείγμα μας σε αεροστεγή σκουρόχρωμο γυάλινο βάζο και το αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και ξηρό σημείο.
Με το γλυκό μας μείγμα μπορούμε:
– να γλυκάνουμε και να αρωματίσουμε τον καφέ μας
– να πασπαλίσουμε τα κέικ και τα μπισκότα μας
– να πασπαλίσουμε το παγωτό μας όπως ένα παγωτό βανίλια ή
– να γλυκάνουμε και να αρωματίσουμε ένα μας ρόφημα όπως π.χ ένα ρόφημα με βάση την λουίζα.
~.)) οι αυτοσχεδιασμοί φίλες/οι μου είναι πολλοί, εκείνο που πρέπει να προσέχουμε είναι η υπερβολή
H κανέλα είναι ένα έντονο μπαχάρι με έντονο άρωμα και μπορεί να αλλοιώσει και να εκμηδενίσει οποιαδήποτε γεύση για αυτό δεν επιδέχεται υπερβολές
~.)) κάτι άλλο που πρέπει ακόμα να προσέχουμε όταν αποθηκεύουμε μείγματα με ζάχαρη είναι τα δοχεία μας, τα οποία πρέπει
να είναι τελείως στεγνά ,
να κλείνουν αεροστεγώς – ας μην ξεχνάμε ότι η ζάχαρη προσελκύει ζωύφια όπως τα μυρμήγκια και τις κατσαρίδες – και
τα σημεία που τα αποθηκεύουμε να μην έχουν σχεδόν καθόλου υγρασία
ας συνεχίσουμε και
3ο ~ ας κάνουμε και μιά αρωματική λοσιόν για το σώμα μας
θα χρειαστούμε:
– μια άοσμη λοσιόν σώματος – ή την αγοράζουμε ή την παρασκευάζουμε μόνοι μας –
– αιθέριο έλαιο κανέλας φύλων κανέλας
– σταλάζουμε στη λοσιόν σταγόνες από το αιθέριο έλαιο κανέλας σε αναλογία 50 gr λοσιόν 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο, προσοχή εδώ – το αιθέριο έλαιο πρέπει να είναι το ανώτερο-ανώτερο 2% της συνολικής μας ποσότητας
– ανακατεύουμε τα δυό υλικά μας να ομογενοποιηθούν πλήρως και το μείγμα μας είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε
– πριν να χρησιμοποιήσουμε την λοσιόν μας κάνουμε πάντα το τεστ αλλεργίας αν
δεν έχουμε αλλεργία στην κανέλα χρησιμοποιούμε την αρωματική μας λοσιόν και χαιρόμαστε το υπέροχό της άρωμα
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου