Γαλακτομπούρεκο σοκολάτα Αναρτήθηκε από Δέσποινα Μπλάτζα την Νοεμβρίου 23, 2024 Λήψη συνδέσμου Facebook X Pinterest Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο Άλλες εφαρμογές ΥλικάΚομμάτια: 8 5 φύλλα κρούστας 150 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο, για τα φύλλαΓια το σιρόπι 200 γρ. ζάχαρη 100 γρ. νερό 50 γρ. γλυκόζηΓια την κρέμα 80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό 200 γρ. ζάχαρη ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι ακέρωτο 2 αυγά 800 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες 25 γρ. βούτυρο αγελάδος 150 γρ. κουβερτούρα 50% - 55% κακάοΔιαδικασίαΣιρόπιΡίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά.Οταν αρχίσει να κοχλάζει το μείγμα, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και, χρησιμοποιώντας ένα βρεγμένο πινέλο, καθαρίζουμε τα τοιχώματα της κατσαρόλας ώστε να μη μείνει ίχνος ζάχαρης.Προσθέτουμε τη γλυκόζη, ανακατεύουμε να λιώσει και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 1 λεπτό προτού το αποσύρουμε από τη φωτιά.Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, κατά προτίμηση σε άλλο σκεύος για να σταματήσει ο βρασμός.ΚρέμαΧτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το σιμιγδάλι, τη μισή ζάχαρη, το ξύσμα και τα αυγά μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν.Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με την υπόλοιπη ζάχαρη.Μόλις πάρει το μείγμα μία βράση, προσθέτουμε το μείγμα με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα.Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί η κρέμα.ΣυναρμολόγησηΠροθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° - 200° C.Βουτυρώνουμε ελαφρώς με ένα πινέλο ένα ταψί διαστάσεων 20x30 εκ. Απλώνουμε ένα φύλλο στο ταψί με τέτοιον τρόπο ώστε να εξέχει αρκετά από δεξιά και αριστερά. Το βουτυρώνουμε καλά με ένα πινέλο.Επαναλαμβάνουμε με ένα δεύτερο φύλλο.Στρώνουμε ένα τρίτο φύλλο κάθετα στα άλλα δύο, έτσι ώστε να εξέχει αρκετά πάνω και κάτω (τα φύλλα θα πρέπει να σχηματίζουν σταυρό).Βουτυρώνουμε και κάνουμε το ίδιο με ένα ακόμη φύλλο.Αδειάζουμε μέσα την κρέμα και διπλώνουμε από πάνω της τα φύλλα που εξέχουν, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.Κόβουμε ένα φύλλο στα 4, περίπου στις διαστάσεις του ταψιού. Στρώνουμε τα κομμάτια πάνω από το γλυκό, αλείφοντάς τα ένα-ένα.Κόβουμε σε 8 κομμάτια και βρέχουμε λίγο με νερό.Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο για 45 - 60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.Το σιροπιάζουμε σιγά-σιγά, αμέσως μόλις βγει από το φούρνο, με το κρύο σιρόπι.Αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο να κρυώσει και σερβίρουμε.ΠΗΓΗ Σχόλια
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου