Τρίκαλα: Θεματικό πάρκο αφιερωμένο στον αρχαίο θεό Ασκληπιό και την ιστορία της ιατρικής









 Ένα θεματικό πάρκο αφιερωμένο στον αρχαίο θεό Ασκληπιό και την ιστορία της ιατρικής θα δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του Δήμου.

Ήδη, η δημοτική αρχή προχωρά τις σχετικές διαδικασίες για την προμήθεια υλικοτεχνικής υποδομής για τη λειτουργία του. Η δημιουργία της δομής του Πάρκου Ασκληπιού αφορά στα εξής:

Remaining Time 0:00
 

-Δημιουργία και λειτουργία Ψηφιακής Έκθεσης για την ιστορία της ιατρικής επιστήμης.

-Διαμόρφωση και ανάδειξη του περιβάλλοντος του κτιρίου υπαίθριου χώρου, συνολικής έκτασης  19,5 στρεμμάτων και περιμέτρου περίπου 600 μέτρων,  σε Πάρκο του Ασκληπιού, το οποίο θα  περιλαμβάνει τους παρακάτω τέσσερις επιμέρους διακριτούς χώρους:


α) Κήπος των Ιαματικών Φυτών. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός πρότυπου ιαματικού βοτανικού κήπου, όπου θα εγκατασταθούν τα περίπου 300 φαρμακευτικά και αρωματικά φυτικά είδη από την τοπική χλωρίδα αλλά και την χλωρίδα των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Για τα φυτά που θα εγκατασταθούν εκεί, πέρα από την επιτόπια σήμανσή τους, θα υπάρχει και ψηφιακή τεκμηρίωση ως προς τις  ιαματικές τους χρήσεις, σε ειδική διαδραστική εφαρμογή στο περιβάλλον της βιωματικής εκθεσιακής ενότητας «Ιάματα της Φύσης».

β) Ιερό Άλσος. Επισκέψιμος χώρος όπου θα δημιουργηθεί το Hall-of-fame των σημαντικότερων επιστημόνων υγείας.

γ) Ανθόκηπος και Οπωρώνας. Αισθητικά αναβαθμισμένοι χώροι αναψυχής και τέλεσης υπαίθριων πολιτιστικών, κοινωνικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων.

δ) Παραγωγικός Κήπος. Πρόκειται για τη δημιουργία έκτασης, κατάλληλης από εδαφολογική και εδαφοτεχνική άποψη, που θα διατίθεται σε συλλογικά σχήματα ενδιαφερόμενων παραγωγών για πειραματική καλλιέργεια αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών, προκειμένου να εξοικειωθούν με την  καλλιέργεια και τις απαιτήσεις τους, με στόχο τον επαγγελματικό τους επαναπροσανατολισμό. Η ανάπτυξη του Πάρκου του Ασκληπιού θα εξυπηρετεί την κάθε ομαδική, οικογενειακή ή και ατομική επίσκεψη (τουρισμός, σχολεία, ειδικές ομάδες, κ.λπ.), αλλά και την επίσκεψη ΑμΕΑ. Επίσης, θα δίνεται  έμφαση στη βιωματικότητα της επίσκεψης, στη διέγερση της περιέργειας για τα άτομα όλων των ηλικιών,  ενώ παράλληλα θα προσφέρεται για οργάνωση και  τέλεση ποικίλων δραστηριοτήτων.


Δυνατότητα της δομής του Πάρκου να φιλοξενήσει διάφορες παράλληλες εκπαιδευτικές, δημιουργικές, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες στους εσωτερικούς και υπαίθριους χώρους του, όπως άλλωστε γινόταν και στα αρχαία ασκληπιεία.  Ως τέτοιες παράλληλες δραστηριότητες που θα μπορούν να λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό του κτιρίου της δομής είναι αυτές που αφορούν στην τέλεση ειδικών  εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκπαιδευτικών παιχνιδιών και ασκήσεων βιωματικής δημιουργίας για μικρά παιδιά, φιλοξενία εκδηλώσεων, προβολών, σεμιναρίων και διαλέξεων με θέματα σχετιζόμενα άμεσα με την υγεία.
Επιστημονική Τεκμηρίωση και στη Δημιουργία Ψηφιακού Αποθετηρίου. Για τον σκοπό αυτό η προς δημιουργία δομή θα διαθέτει βιβλιοθήκη με εκλαϊκευμένες συμβατικές πολύγλωσσες εκδόσεις, λευκώματα, εγκυκλοπαίδειες και οδηγούς με θέματα την ιατρική, τη φαρμακολογία, την υγεία και την παράδοση της θεραπείας. Εκεί θα παρέχεται και η δυνατότητα χρήσης ψηφιακών παραγωγών, με εφαρμογές ανατομίας, υγιεινής, βοτανολογίας, διατροφής, άθλησης και προληπτικής ιατρικής. Θα υπάρχει επίσης αναγνωστήριο με χρήση υπολογιστών και πρόσβαση στο διαδίκτυο. Παράλληλα θα δημιουργηθούν υποδομές για τη δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού βοτάνων και ιαματικών φυτών, ώστε ο βοτανικός κήπος να ενταχθεί μελλοντικά στο παγκόσμιο δίκτυο ιπποκρατικών κήπων.





Σχόλια