Φοινίκια, τα γεμιστά μελομακάρονα της Μικράς Ασίας












 Τα φοινίκια έφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη. Είναι χριστουγεννιάτικα μπισκότα, αρκετά μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα μελομακάρονα, με μακρουλό σχήμα που παραπέμπει σε χουρμάδες (άλλωστε, «φοινίκια» σημαίνει «χουρμάδες») και έχουν γέμιση με μέλι, καρύδια και κανέλα. Η ζύμη τους είναι πολύ αφράτη και θρυπτή χάρη στην αλισίβα, δηλαδή το σταχτόνερο, που περιείχε και που σταδιακά αντικαταστάθηκε (όπως και στα μελομακάρονα) με φρέσκο χυμό πορτοκαλιού. Το σιρόπιασμά τους δεν είναι απαραίτητο, αλλά, όταν γίνει, το κάνουν βυθίζοντας τα φοινίκια μέσα σε κατσαρόλα όπου βράζει το σιρόπι σε πολύ χαμηλή φωτιά. Τη συνταγή αυτή μας είχε δώσει η κ. Κυριακή Αρχοντάκη-Μιχοπούλου από την Εστία Νέας Σμύρνης σε ρεπορτάζ για τον «Γαστρονόμο».

Υλικά

Κομμάτια: 40

Για τη ζύμη

Για το σιρόπι

Σχόλια